Koronavirüs Salgını Seyahat Özlemini Artırdı
İnsanları evlerine kapatan
koronavirüs salgını seyahat özlemini artırdı.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, salgın nedeniyle yasak ve kısıtlamalarda süreler uzadıkça insanların seyahat arzusunun zirveye çıktığına dikkat çekerek, “Yeni dönemde kısa süreli seyahatlerin azalması, iç turizmin artması, yurt dışı seyahatlerin süresinin uzanması bekleniyor” diye konuştu.
Koronavirüs salgınının tüm dünyada insanları eve kapatması nedeniyle kötü bir yıl geçiren turizm sektöründe, salgın sonrası döneme ilişkin hazırlıklar devam ediyor.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, bu yeni döneme yönelik 3 önemli değişiklik yaşanacağını belirtti. Buna göre, yeni süreçte kısa süreli
seyahatlerde azalma meydana gelecek, iç
turizm artacak, yurtdışı seyahatlerin süresi uzayacak.
Bu Değişiklikleri En Yoğun Avrupa Hissedecek
Koronavirüs salgını sürecinin ardından turizmde yumuşak ve radikal önemli değişiklikler olacağını ifade eden Yavuz, dünya
turizminin kalbi sayılan ve dünyaya en çok
turist gönderen Avrupa’nın bu değişiklikleri en faazla hissedecek bölge olduğunu belirtti.
Yavuz ayrıca şunları söyledi:
"Hem
pandeminin seyri hayatı çok ciddi anlamda zorlaştırıyor hem bir senedir evlerinde hapsolmuş milyonlarca insanın
tatil arzusu dayanılmaz boyutlara çıkıyor. Tatil artık güzel zaman geçirme, eğlenme etkinliğinden çıkarak, bir terapi, yaşam sevinci boyutuna geçiyor"
Tatillerin Süresi Uzayacak
2021 yılında, 2020’ye kıyasla hareketliliğin artacağını ifade eden Yavuz, "İnsanlar, maskeyi, mesafeyi ve hijyeni ön planda tutarak korunmayı öğrendi.
Seyahatler yapılacak ama tedbirler de alınacak. Seyahate tekrar kapılarını açan ülkeler büyük ihtimalle karantina koşulunu devam ettirecek. Bu şart özellikle AB içinde çok yoğun olan kısa süreli (3-5 geceleme) seyahatleri olumsuz etkileyecek. Zira 3-5 günlük kısa tatil için yurt dışına gitmek isteyenler büyük ihtimalle hem gittikleri ülkede hem geri döndüklerinde 10-14 gün arası karantinaya girmek zorunda kalacak" diye konuştu.
Komşu Ülkeler Cazip Gelmeyecek
Komşu ülkelere araba, tren ya da otobüs organizasyonlarının insanlara cazip gelmeyeceğini ifade eden Yavuz, "Özellikle 750 milyon yurt dışı seyahatin gerçekleştiği
Avrupa'da çok yaygın olan kısa tatil türü karantina yaptırımına takılacak. Örneğin Almanya'dan birkaç saatlik yolculukla yapılabilen ülkelerin olduğu en az 15 ülkeye 3-5 günlük seyahatler oldukça revaçtaydı. Özellikle Schengen kapsamında vizesiz geçiş imkanı sağlayan ülkelerin komşuları aralarındaki turizm faaliyeti çok yoğundu. Karantinadan dolayı bu seyahatler yapılamayacak. Kısaca komşu ülke, tatil için artık cazip olmayacak" açıklamasında bulundu.
Ülke İçi Seyahatler Artacak
Koronavirüs salgınının devam ettiği süreç içerisinde en kolay seyahatlerin ülke içerisindeki seyahatler olacağını aktaran Yavuz, "Böylelikle mesafeler kısalacak ve iç turizm büyük olasılıkla tarihinin en iyi yılını yaşayacak. Dünya turizminin önde gelen büyük nüfuslu ülkeleri dış turizmden oluşacak açığı iç turizm ile telafi etmeye çalışacak. Bu şartlarda en risksiz seyahat, ülke içinde yapılan seyahatler olacak. Bazı ülkeler bu konuda şimdiden hamleler yapmaya başladı. Singapur hükümeti kendi ülkesindeki tatil yerlerini ziyaret edenlere kişi başı 75 dolar destek veriyor. Amerika, uçuşların yoğunluğunu şimdiden Hawaii'ye çevirdi" diye konuştu.
“Seyahat 2021’de Milyonların Gündeminde”
2021 yılında 2019 yılının yüzde 70’i kadar yurt dışı seyahat öngörüldüğünü belirten Yavuz, "2020'de bile dünyada yaklaşık 500 milyon kişi yurtdışı seyahati yaptı. Dünya 2021 yılında daha bilinçli ve hazırlıklı. Bu yüzden seyahat 2021'de de milyonların gündemi olmaya devam edecek. Her hâlükârda denizi, güneşi özlemle bekleyen büyük kitle bütün zorlukları göze alıp seyahat edecek. Bunu bütçesi ve zamanı elverdiği müddetçe en uzun süreye yayacak. Karantina sürecini göze alıp, tatil süresini mümkün olduğunca uzun tutacak" dedi.
Uzun Tatil
Avrupalıların yılda en az 1’er kez uzun ve kısa tatile çıktıklarına dikkat çeken Yavuz, "Kısa tatil devreden çıkınca bir tane olan uzun tatilini uzatarak seyahati planlayanların az olmayacağını düşünüyorum. 'Hazır PCR testi yaptırmışken, uçağa binmişken, karantinaya girmişken bari mümkün olduğunca uzun kalıp hakkını verelim' diyen çok kişi olacak. Hem kısa tatil, hem kış tatili iptal olunca bütçeyi tamamen yaz tatiline ayırarak, az ama öz tatil düşüncesinin gittikçe ağırlık kazanacağını tahmin ediyorum" dedi.
Geceleme 2 Haftaya Çıkabilir
Yavuz son olarak, "Tatil süresinin genel olarak artabileceğini öngörebiliriz. Antalya gibi sahil bölgelerde ortalama kişi başı geceleme 9-10 gün civarında seyrediyor. Bunun 14 güne çıkabileceğini tahmin ediyorum. Biz de artık istatistiklerimizi gelen kişiye göre değil, geceleme sayılarına göre tutmaya başlayalım. 5 geceden az konaklayan ziyaretçileri 'turist' kategorisine dahil etmeyelim.” ifadelerini kullandı.