Koronavirüs salgınında umutlar tükeniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs aşısı için çalışmaların halen sürdüğünü ancak hiçbir zaman bulunamama olasılığının da olduğunu bildirdi.
Koronavirüs salgınında umutlar tükeniyor. Salgının ilan edildiği günden bu yana süren aşı çalışmalarında gelişmeler yakından takip ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgına ilişkin gelişmeleri paylaşırken, yeni bir açıklama daha geldi. WHO başkan
ı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, basın toplantısında aşı çalışmalarına ilişkin "sorunu çözecek sihirli anahtar henüz yok belki de hiçbir zaman olmayacak" dedi.
Tedros, dünya genelinde herkesin sosyal mesafe başta olmak üzere tedbirlere uymasını, ellerini yıkayarak, maske takmaya devam etmesini istedi.
Dünya çapında koronavirüs tespit edilenlerin sayısı 18 milyona yükseldi. Toplam can kaybı ise 700 bin civarında kayıtlara geçti.
Kurumun Cenevre’de bulunan merkezinde açıklama yapan
Tedros, bağışıklık sistemi üzerindeki çalışmalar hakkında şunları dile getirdi:
"Birden fazla aşı çalışması şu anda klinik testlerdeki üçüncü aşamaya geçmiş durumda. Hepimiz, enfeksiyonları önleyecek birden fazla aşıya sahip olmayı umuyoruz. Ancak sihirli bir anahtar henüz bulunmuş değil, belki de hiçbir zaman bulunmayacak."
Dr. Tedros, koronavirüs tespit edilen annelerin de, çocuklarını emzirmeye devam etmeye cesaretlendirmeleri gerektiğinin de altını çizdi.
Başkan, anne sütünün yararının, enfeksiyon riskinin çok üzerinde olduğunu belirtti.
Aşı Çalışmaları Devam Ediyor
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 200’ü aşkın ülkeye yayılan
koronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan aşı çalışmaları halen devam ediyor. Dünya genelinde şu anda temel olarak 2 farklı aşı çalışması yürütülüyor. Birinci kategoride virüsün genetik kodu üzerinden aşı üretilmesi hedefleniyor. Diğer kategoride ise zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş virüs üzerinden çalışma yürütülüyor.
Uzmanlar farklı aşı çalışmalarının başarılı olmasının da salgınla mücadeledeki önemine dikkat çekiyor.
Potansiyel aşıların, farklı insan grupları üzerinde enfeksiyon oluşumunu engelleme görevi görebileceği de öngörülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerinden elde edilen bilgilere göre koronavirüs salgını için 24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla aralarında Türkiye'nin de olduğu ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması yürütülüyor.
Türkiye'den Boğaziçi, Ege, Ankara, Ortadoğu Teknik, 9 Eylül, Selçuk, Acıbadem, Erciyes ve Bezmialem Vakıf üniversiteleri de aşı geliştirmede önemli çalışmalar yürüten kurumlar arasında yer alıyor.