Koronavirüs tedavilerine bir yenisi daha eklendi. Çukurova Üniversitesi’nde 8 kişilik ekip tarafından 2.5 ay boyunca sürdürülen
çalışmalar, sonuç verdi.
Koronavirüsün Türkiye’ye sıçramasının ardından, hastaları iyileştirmek amacıyla yeni tedavi yöntemleri araştırılmaya başlandı. Bu bağlamda Çukurova Üniversitesi, yeni bir tedavi bulmak amacıyla oluşturulan 8 kişilik ekiple, 2.5 aydır yoğun bir
çalışma yürütüyordu. Çalışmalar sonuç vermeye başladı. Üniversite, hastalığın
tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başardığını açıkladı.
Araştırma ekibi; Prof. Dr. Osman Gülnaz, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım, Prof. Dr. Sadık Dinçer, İbrahim Süslü, Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu, Doç. Dr. Atıl Bişgin ve Nazrin Murguzova'dan oluşuyor.
Hedef Hızlı Çözüm
Çukurova Üniversitesi tarafından oluşturulan 8 kişilik ekip, koronavirüsün çoğalmasını ortadan kaldırabilecek etken madde, hayvanlar üzerinde denenmeye başlanarak, hızlı bir şekilde
çözüm bulmayı hedefliyor.
Çukurova Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Mustafa Kibar, yürütülen çalışmalar hakkında şunları dile getirdi:
“Kamuoyunda açıklandığı üzere koronavirüs solunum hücrelerindeki Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) isimli reseptörlere bağlanarak hücre içine nüfuz etmekte, böylece akciğerlerde bilinen aktivitelerini göstermektedir. Bilim insanlarımızın geliştirdikleri bu yeni etken madde, virüsün kendini çoğaltması aşamasında kullandığı replikasyon enzimlerinin çalışmasını engelleyerek aktivitesini göstermektedir.”
Hayvanlar Üzerinde Denenecek
Rektör Mustafa Kibar, bugüne dek yapılan laboratuvar deneylerinde, üretilen bu molekülün replikasyon enzimlerini engelleyecek aktivitede olduğunu gösteren ön çalışma sonuçlarının elde edildiğini açıklarken şunları söyledi:
"Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkânını ortadan kaldırdığı laboratuvar ortamı koşullarında tespit edilmiş ve bu çalışmalar gelecek için umut vadetmektedir.
Gelinen noktada koronavirüsle mücadelede bu molekülün kullanılabileceğini öngören Çukurova Üniversitesi bilim insanları, çalışmalarını hızlandırarak in-vivo güvenlik ve etkinlik çalışmaları ile hayvan deneylerine başlayarak hızla çözüm bulmayı hedeflemektedirler."