Dünyayı etkisi altına alan
koronavirüs nedeniyle milyarlar evlerine kapandı, market rafları boşaldı. Peki bu durumda üretim nasıl devam edecek? Temel ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız?
25 Mart itibariyle dünya genelinde; 20 bin 807’si ölümle sonuçlanan, 458 bin 927 vaka bulunmakta. 172 ülkede görülen virüs gündelik hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. Hükümetlerin sokağa çıkma yasağı ilan ettiği, vatandaşlarına evden ayrılmayın uyarılarında bulunduğu bugünlerde marketlerden tedarik ettiğimiz ürünlerin üretimi nasıl gerçekleşecek?
Tarım uzmanı ve Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım tüm bu sorulara dikkat çekti ve uyardı: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir bilim heyeti kurularak üretimin koronavirüs tedbirleri kapsamında nasıl gerçekleşeceğine ilişkin acil bir plan yapılmalı. Yıldırım, 65 yaş ve üzeri kişiler için geçerli olan sokağa çıkma yasağının kırsalda uygulanmasının büyük bir hata olduğunu dile getirdi.
Ali Ekber Yıldırım’ın öngörüsüne göre; kırsaldaki vatandaş evlerinde kalmaya devam ederse üretim durur, üretimin durması ise yalnızca kırsalı değil şehirleri de ilgilendirir. Koşulların bu şekilde devam etmesi halindeyse 1-2 ay içerisinde kıtlık yaşanabilir, raflarda ürün bulamayabiliriz.
Bu zor zamanların Türkiye’de sebze üretimi için kritik bir dönem olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu dönemde ürünün toprakla buluşturulması gerektiğini bunun için ise mevsimlik işçilere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. İşçilerin; taşınmasından barınmasına kadar birçok önemli konu olduğunu dile getiren Ali Ekber Yıldırım “mevsimlik işçiler için önlem alınmalı” şeklinde konuştu. Zaman kaybetmeden tarımsal üretimin devamlılığının garanti altına alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, tüketmeye devam ettiğimiz sürece üretime de devam etmemiz gerektiğini yoksa er ya da geç kıtlıkla karşı karşıya gelebileceğimizi dile getirdi.