Koronavirüsün İnsan Hücrelerine Yayılmasını Sağlayan Proteinin Yapısı Çözüldü
Binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüsle ilgili olumlu bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, ölümcül virüsün insan hücrelerine geçmesini ve yayılmasını sağlayan "çivi proteini" adı verilen enzimin yapısını çözmeyi başardı.
Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde aniden ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan
koronavirüs 2 bin 129 kişinin canını aldı. Hızla yayılan ve dünyada paniğe yol açan
koronavirüs ile ilgili olumlu bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, koronavirüsün insan hücrelerine geçmesini ve yayılmasını sağlayan "çivi proteini" adı verilen enzimin yapısını çözmeyi başardı.
"ANAHTAR" ENZİM TESPİT EDİLDİ
ABD'nin Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Covid-19'un genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada koronavirüsün insan hücresine yerleşmesini sağlayan "anahtar" enzimi tespit etti.
Koronavirüs numunesini laboratuvar ortamında insan hücreleriyle birleştiren araştırmacılar, krojenik elektron mikroskopisi adı verilen yöntemle hücreleri eksi 150 derecede soğutarak etkileşim halindeki enzimlerin kristalize olmasını sağladı. Bu yolla koronavirüsün bulaşıcılığını sağlayan çivi proteinin haritasını çıkaran araştırmacılar, aynı zamanda insan hücresinde hangi enzimin koronavirüsün tutunmasını sağladığını da keşfetti.
ÇİN DIŞINDA CAN KAYBI YÜKSELİYOR
Güney Kore'de Corona virüsü (Covid-19) nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık yetkilileri, Kuzey Gyeongsang bölgesinde yer alan Cheongdo'da hastanede tedavi gören 63 yaşındaki erkek hastanın öldüğünü açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın yol açtığı salgın nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Covid-19'un, SARS gibi yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyon geçirmesiyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor.