KOSGEB’den Koronavirüsle Mücadeleye 6 Milyon Liralık Destek
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB),
koronavirüsle mücadele kapsamında dezenfektan, maske koruyucu gözlük ve hijyen ürünlerinin üretimini sağlayacak firmalara 6 milyon liralık destek sağlanacağını bildirdi.
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Anadolu Ajans muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak; "Kovid-19 kapsamında ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar bir destek sağlıyoruz. Bunun yüzde 70'i geri ödemeli, yüzde 30'u geri ödemesiz. 4 milyon 200 bin lirasını ilerleyen dönemlerde geri ödemeli olarak kullanacaklar, geriye kalan 1 milyon 800 bin liralık kısmını da geri ödemesiz hibe şeklinde kullanacaklar. Müracaatları kısa sürede değerlendirip, sonuçlandırıp firmalarımıza desteği sağlayarak bunların üretimini de başlatmak istiyoruz. Burada önemli bir fırsatın olduğunu görüyoruz. Bu anlamda ciddi müracaatlar var." ifadelerini kullandı.
Salgın sürecinde devam eden projeler için ise 4 ay ek süre tanınacağını sözlerine ekleyen Uzkurt, KOBİ’lerin ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığını dile getirdi.
Anket sonuçları, KOBİ'lerin yüzde 90’ında işten çıkarma olmadığını gösteriyor
Ekonomik daralmanın yaşandığı bugünlerde KOBİ’lerin mevcut durum ve taleplerini değerlendirmek üzere bir alan araştırması yapıldığını söyleyen Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin, çalışanlarının işlerine son vermemeyi tercih etmelerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. İşten çıkarmaların yanlış bir strateji olduğu değerlendirmesini yapan KOSGEB Başkanı, salgın sonrasında artacak taleple baş etmek için işten çıkarılan kalifiyeli elemanlara ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
Dijitalleşme Salgın Sonrasında da Önemini Koruyacak
Cevahir Uzkurt, dijitalleşmenin modern dünyanın her zaman gündeminde olduğunu ancak bu sürecin dijitalleşmenin asıl önemini gösterdiğini vurguladı ve “KOSGEB olarak süreç öncesinde KOBİ'lerimizin dijitalleşmesini artırmak için bu alanda bir destek çağrısına çıkmıştık. Bundan sonraki süreçte elektronik ticaret, online satış ve dijitalleşme konusunda yeni programlarımız olacak, bunları çalışıyoruz." İfadelerini kullandı.
Türkiye’nin koronavirüs stratejisini de değerlendiren KOSGEB Başkanı, ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya gibi birçok ülkenin bulunduğu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde, Türkiye’nin alınan tedbirler konusunda en üst sırada yer aldığını söyledi. Uzkurt, "Alınan tedbirleri değerlendirdiğimizde çok stratejik kararlar verildi. Bu süreçte arz ve talep sıkıntısı bir arada olduğu için ülke olarak aldığımız tedbirler iki tarafı da ayakta tutacak şekilde alındı. Tedbirler salgın sürecini en az hasarla atlatmamız için önemli. Salgının kısa sürmesi durumunda bu süreçten en avantajlı çıkacak ülkelerden olacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.