Yayınlanma: 10 Şubat 2023 19:37
Güncellenme: 22 Kasım 2024 16:11
Avrupa kültürlerinin de belli dönemlerde hâkimiyet mücadelelerine sahne olan Balkan Yarımadası’nın ortasında, önemli bir stratejik konuma sahip olan Kosova’da farklı etnik grupların yanı sıra Türkler de yaşamını sürdürmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan Müslüman Türk nüfusu içinde Kosova Türkleri, geçmişten bu yana bölgede varlığını sürdürme mücadelesi vermeye devam etmektedir. Osmanlı’nın bölge topraklarından çekilmesiyle zor zamanlar yaşamaya başlayan, günümüzde azınlık statüsünde olan Kosovalı Türkler, birçok dernek ve siyasi parti aracılığıyla kültürlerini canlı tutmaya çalışsalar da, gerek eğitim alanında gerekse sosyal hayatta birçok engelle karşılaşmakta ve varlıklarını sürdürmek noktasında zorluklar yaşamaktadır.
Kosova Türkleri, Müslüman bir toplumdur. Ülkede yaşayan Arnavutların bir çoğu da İslam inancını benimsemiştir. Fakat tamamı Müslüman denemez.
Kosovada yaşayan etnik gruplar ise genellikle Arnavutlar, Sırplar, Boşnaklar olarak bilinen gruplardır. Bu gruplara Romlar, Türkler, Goralılar, Torbeşler ve Aşkaliler'de dahil edilebilir. Bu isimlendirmelerin bazıları büyük bazıları da küçük toplulukları belirtir. 1999 yılından önce ülkede sürekli olarak değişkenlik gösteren demografik olarak adlandırılan durumlar, bu topluluk durumlarını oluşturmuştur. Kosova Cumhuriyeti'nin yüzde 85-90 gibi bir bölümünün Arnavut, yüzde 3-4 gibi bölümün Sırp, yüzder 3-4 gibi bir bölümünün ise diğer halklar şeklinde olduğu iddia edilmektedir.
Kosova Cumhuriyeti'nin resmî dilleri Arnavutça ve Sırpça dilleridir. Bunun yanı sıra, Kosova Anayasası'nda Boşnakça, Romca (veya Romanca) ve Türkçe de belediye statüsünde resmî dil hüviyeti elde edebilir ve bu diller toplamda toplumun yaklaşık %5'i tarafından konuşulan dillerdir. Resmî diller dışında Gora bölgesinde Goralılar tarafından kullanılan dil, "Boşnakça ile Makedonca arasında" şeklinde tanımlanabilir.