Yayınlanma: 3 Ağustos 2022 16:04
Güncellenme: 17 Ocak 2025 00:43
İslam’ın kutsal metni olan Kuran’da yer alan tüm kuralları izleyen bir yatırım helal olarak kabul edilmektedir. Helal yatırım araçları dini kuralları dikkatle analiz eden ve faizsiz şekilde yatırım sağlanmasına olanak veren araçlardır. En önemli kural yatırımın faiz kazanmamasıdır. Bunun sebebi Müslümanların kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de yer alan ‘’Hareketsizlikten gelir elde etmek yasaktır’’ sözünden kaynaklanır. Bu kurala göre, kar paylaşımına izin verilir, çünkü sıkı çalışmanın sonucudur; Bir tasarruf hesabında kazanılan faiz olmamaktadır. Faiz alınmasının helal görülmediği ifade edilen İslam dininde helal olarak da bir çok yatırımdan gelir sağlamak mümkün. Gayrimenkule yapılan yatırımlar helal yatırım tavsiyeleri arasındaki yerini alıyor. Bu yatırım, yatırım yapmak isteyen Müslümanların birikimlerini yalnızca helal işletmeler geliştirmek amacıyla ticari bir mülke yatırma yöntemi olarak adlandırılır. Bakara Sûresinin 275 . Ayeti: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alış veriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedi kalacaklardır.
Evi olmayan Müslümanın kredi ile ev alması caiz olur, fakat zaruretsiz, araba veya ticaret için, kredi çekilmesi istenilmemektedir. Dosya masrafı diye bir miktar para alınarak, faizsiz kredi veriliyorsa, böyle verilen krediyi de almak caiz olmaktadır. Dinen sakıncalı olan ‘faiz’in söz konusu olduğu bir durumu yaşamaktır.
Diyanet işlerine göre, kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz olmamaktadır. Zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz. Bunun gibi elektrik, su faturalarını da ödemeyip ceza vermek caiz değildir. Para bulamamışsa veya unutarak geciktirmişse affolur.
Kredi kartının hediye ve puanlarını kullanmakta dinen bir sakınca yoktur.
Dinen ihtiyaç halinde bankalardan çekilen krediler haram değildir, caizdir.
Günümüzde İstanbul gibi büyük şehirlerde, Müslümanın kendisini ve ailesini günahtan korumak ve hayatı kolaylaştırabilmek için araba almak şart olur; çünkü haramdan kurtulmaya çalışmak farzdır. Haram işleme tehlikesi yoksa araba alması gerekmez. Zaruret olunca bankadan kredi çekmek de caiz olur. Önemli olan arabanın zaruret olup olmadığını bilmektedir. Kaynak: dinimizislam, diyanet
Evet, bir mahzuru yoktur. Sual: S. Ebediyye'de, (Hiçbir ülkede, hiçbir kimseden, bankadan ve kooperatiften, zaruret olmadıkça, hiçbir sebeple ödünç para alıp, faiz ödemek caiz değildir) deniyor.
İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
İslam dininde haram olarak nitelendirildiği için.
Peygamber (s.a.s.); faizi yiyene, yedirene, yazana ve buna şahitlik edenlere lânet etmiş ve hepsinin (günahta) eşit olduğunu bildirmiştir (Müslim, Müsâkât, 106). Dolayısıyla faizli kredi alacak bir kişinin borcuna kefil olmak veya aracılık yapmak caiz değildir.
Zaruret olunca bankadan kredi çekmek de caiz olur.