Kuduz Hastalığı Her Sene 60 Bin Can Alıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye’de her sene 250 bin kuduz vakası için başvuru kaydediliyor. Dünya genelinde ise her yıl 60 bin kişi kuduz sebebiyle hayatını kaybediyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre, aşı ile önlenebilen kuduz hastalığı hala ölüme neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan raporlara göre ise her yıl dünyada yaklaşık 60 bin kişi, kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. Her sene Asya'da yaklaşık 35 bin, Afrika'da ise 21 bin kişinin kuduza yakalandığı ifade ediliyor.
Kuduz Nasıl Bulaşır?
Kuduz virüsü, enfekte canlıların tükürüğü yoluyla yayılmaktadır. Herhangi bir memeli hayvan türlerinin tamamı kuduz virüsünü başka türlere bulaştırabilir. Kuduz bir hayvanın, ısırması veya tırmalaması, salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız ve buruna temas etmesi, etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşabilmektedir.
Kuduzun Belirtileri Nelerdir? Ne Yapılması Gerekir?
Hayvanlarda kuduz belirtileri korkaklık, sinirlilik, ani hareketler ve saldırganlık olarak görülür. Hayvanda şiddetlenen agresif davranışlar ve ısırma hareketleri gözlemlenir. Vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar görülebilir. Bu belirtilerde hayvandan uzak durulmalı ve Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir.
İnsanlarda ise elç, yutma güçlüğü, sudan korkma, bilinç kaybı, kasılmalar olarak kendini gösterir.
Kuduz riskli temasa maruz kalan kişiler en yakın hastaneye giderek aşılamaya olabildiğine erken başlanmalıdır.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!