ABD’li bilim adamları, Afrika pençeli kurbağalarından aldıkları kök hücrelerle dünyanın ilk "canlı makinesini" ortaya çıkardı. Bilim adamları, kendi kendine hareket eden, bir milimetreden daha küçük robotlar elde etti.
Dünyada daha önce olmayan yeni bir yaşam formu olduğu belirtilen "
Xenobot" isimli robotlar, yaralarını kendileri iyileştirebilme özelliğine sahip ve aynı canlı organizmalar gibi ölüyorlar.
Bu oluşturulan robotların tıkanan damarlarının açılması, okyanusların mikro plastiklerden arındırılması ya da zehirli maddelerin bulunup yok edilmesi gibi alanlarda kullanılması ön görülüyor.
'Canlı programlanabilir organizmalar'
Özel bir İngiliz gazetesine göre, Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nin Direktörü Michael Levin, geliştirdikleri robotlar için "Bunlar, canlı programlanabilir organizmalar" ifadesinde bulundu.
Robot bilimciler, robotların güçlü ve dayanıklı olması için genellikle metal ve plastik kullanmayı tercih etmekte fakat Levin ve ekibi kendi robotlarını biyolojik dokulardan oluşturdu.
Evrimsel algoritmayla tasarlandı
Araştırmalarının sonuçları bilim dergisi Procedings of the Nation Academy’de yayımlanan bilim adamları ve kadınları, geliştirdiklerini robotlarını bir
"evrimsel algoritmayla" geliştirdi.
Geliştirilen program, 500 veya 1000 arası deri ve kalp hücresiyle rastgele üç boyutlu konfigürasyonlar gerçekleştirdi. Her tasarım sanal bir ortamda test edilip onaylandı. Kalp hücreleri atmaya başladığında robotların ne kadar yol aldığı başladığı ölçüldü. En iyi performans gösteren hücrelerle ise yeni tasarımlar gerçekleştirildi.
Kalp hücreleri kendiliğinden kasılıp gevşeyebildiği için minik motorlar gibi bir işlev görüyor ve geliştirilen robotları itme görevi görüyor.
Robotların ömrü bir haftayla 10 gün arasında değişiyor.
Çalışma sırasında kurbağa hücreleri uzun süre canlı kalabilmeleri için bir su kabına kondu. Tasarımlar, cımbız ve yakıcı aletlerle gerçekleştirildi. Bazı hücreler, düz bir çizgide hareket ederken bazıları daireler çizerek hareket etti ya da diğer hücrelerin arasında kaldı.
Michael Levin, Afrika pençeli kurbağası Xenopus laevis'ten esinlenilerek Xenobot adını verdikleri robotlar adıma
"Bunlar çok küçük. Nihai hedefimiz büyüklerini yapmak" ifadesinde bulundu.
'Göz eklemek mümkün' dedi
Bu robotlar için damarlar, sinir sistemleri ve algılayıcı hücrelerle görme yetisi kazandırılabileceğini belirten Levin, memelilerden alınacak kök hücrelilerle karada yaşayan robotlar yaratmanın da mümkün kılınabileceğini itiraf etti.