Dünya’dan Mars’a gibi evrenin bir noktasından diğer noktalarına olan uzak seyahatlerde farklı motorlara ve uzay araçlarına ihtiyaç duyulabilir. Bilim adamları ve mühendisler, Güneş Sistemi'nde bu tarz uzak noktalara varabilmek için adeta devrim niteliğinde yeni teknolojiler üzerinde çalışmakta. Mars ve Dünya'nın, Güneş yörüngesinde dönmesi sebebiyle, iki gezegen arasındaki mesafe 54.6 milyon kilometre ile 401 milyon kilometre arasında değişkenlik göstermektedir. İçinde insan bulunmayan araçlarla yapılan Mars seyahatleri, bugüne dek daima iki gezegenin en yakın olduğu aralıklarda gerçekleştirildi. Aynı zamanda bu seyahatlerden birinde, kimyasal yakıtlı roketle yapılan yolculuk tamı tamına 9 ay sürdü. Fakat şimdi Nasa ve bazı diğer özel alanlarda çalışan mühendisler ve bilim adamları, bu yolculuğu kısa tutmak için yeni yöntemler geliştirmeye çalışıyor.
Elektrikli Motorlara Güneş Enerjisi Depolandı
Güneş enerjisini elektriğe dönüştürmek ve itiş gücü elde etme yöntemi üzerinden düşünülen bu sistemlerin, insansız kargo taşımacılığını yapabileceği değerlendiriliyor.
Nasa'nın yaptığı bu çalışmanın amacı, kimyasal yakıtlı roketlerle astronotların Mars'a gönderilmesi öncesi gerekli olan tedarik uçuşlarının, doğru şekilde yapılması olduğu belirtiliyor. Fakat güneş enerjisinden elde edilecek elektrikli uzay aracının, hafif olmasının yanında bir olumsuz tarafı da var. Bunun sebebi ise Mars'a ulaşmanın çok daha uzun sürecek olması. BBC'ye röportaj veren Nasa Uzay Teknolojileri bölümü baş mühendisi Jeff Sheehy, "Mars'a götürmeyi planladığımız kargonun ağırlığını düşününce, bu seyahat 2.5 yıl sürebilir" diyor.
Nükleer Elektrik Motoru
Bu fikir üzerinde çalışan mühendisler ve bilim insanlarının teklifi şu: Dünya'dan standart kimyasal yakıtlı roketlerle havalanılması ve Mars yolculuğunun geri kalanın da ise nükleer enerjili elektrik motorlarına geçilmesi. Bu nükleer transfer uzay aracında, küçük bir nükleer reaktör likit hidrojeni gerekli ısıya ulaştıracak.
Mars için tarih nedir?
Bilim ve Teknoloji Politikaları Enstitüsü'nün (STPI) son araştırmalarına göre, Nasa'nın 2033 yılında, Mars için insanlı seyahate başlama planı gerçekçi değil. Nasa'nın bütçesini değerlendiren kurum, Mars'a ilk seyahatin 2039 yılında yapılabileceğini ön görüyor. Donald Trump yönetimindeki Beyaz Saray ise 2024 yılında Ay'a bir seyahat daha yapılmasını istiyor.