Mars'taki Yaşamın Sırrını Türkiye'deki Salda Gölü Çözebilir!
NASA mühendisleri Mars'tan toplanan kayaçları incelemek için Türkiye'de bulunan Salda Gölü'nü kullanıyorlar. Mars'ın Jezero Krateri'nde bulunan mineral ve tortuların benzeri Salda Gölü'nde bulunuyor.
NASA Mars'a inerek göreve başladı. Mars'ın Jezero Krateri'nden kaya örnekleri toplanarak
incelenecek. Bilim insanları Jezero Krateri'nin bir zamanlar sular altında olduğunu düşünüyor.
Toplanan örneklerin karşılaştırılması için bir örneğe ihtiyaç duyan araştırmacılar bu örneklemi Türkiye'de buldu. NASA araştırmacıları Burdur'da yer alan
Salda Gölü'nün mineral ve kaya yapısının Jezero Krateri ile benzer olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü, Mars'ı anlamak için bulunmaz bir fırsat. NASA bilim araştırmaları direktörü Thomas Zurburchen,
"Salda, öğrenebileceğimiz ve sorgulayabileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak." dedi.
Bilim insanları Mars'ın Jezeto Krateri'nden alınacak örneklerin içinde yaşam izlerini arayacak. Salda Gölü çevresinde bulunana büyük taş kütlelerinden aşınmış mikrobiyalitler araştırmanın temel sebebini oluşturuyor. Bu mikrobiyalitlerin mikropların yardımıyla oluştuğu düşünülüyor.
Zurbuchen,
"Perseverance ile bir şey bulduğumuzda, Salda Gölü'ne geri gidip, her ikisi arasındaki süreçlerin benzerliğine bakacağız. Aynı zamanda Perseverance ile Salda Gölü'nden elde edilenler arasında fark olup olmadığına bakacağız. Bu yüzden, bu göle sahip olduğumuz için çok mutluyuz." şeklinde konuştu.
Mars'ta toplanan kaya örnekleri 2031 yılına kadar Kızıl Gezegen'de kalmaya devam edecek. Bu tarihte iki ayrı robotlu görevle örnekler Dünya'ya getirilecek.