Dünya genelinde 4 milyona yakın kişi hala internete erişemiyor.
SpaceX ve
OneWeb gibi firmalar, gezegenin her bir santimetre karesine interneti ulaştırmak ve yörüngenin her tarafını uydu kümeleri ile donatmak için canhıraş biçimde çalışıyorlar. İnşa edilmek istenen bu
mega-uydu kümeleri, gökyüzünün açık olduğu her alanda çalışabiliyor. SpaceX, önümüzdeki on yıl içinde şimdiye kadar yollanmış en fazla uydu miktarına ulaşarak bir rekor kırmak istiyor.
Bu
mega-uydu kümeleri artık maddi açıdan karşılanabilir durumda çünkü insanoğlu son 50 yılda küçük uyduları nasıl daha az maliyetle inşa edebileceğini öğrendi. Önceleri, uzaya gönderilecek olan uydunun kilogram başı maliyeti $49,600 olarak hesaplanmıştı fakat iletişim için kullanılacak olan 4 ton ağırlığındaki bir uydunun toplam fırlatma maliyeti ise $200.000.000.
SpaceX ’in Starlink uydusu yaklaşık olarak 227 kilogram ağırlığında. Yeniden kullanılabilir materyallerden inşa edildiği ve üretim maliyetlerinin çok aşağıda olduğu düşünülürse, onlarcasını yollamamak işten bile değil. Örneğin; Falcon 9’un kilogram başına düşen maliyeti $2,480 olarak hesaplanmıştır. Yakın zamanda, binlerce uydu bizlere daha hızlı ve ucuz internet sağlamak için gökyüzünde olacak.
Peki, yörüngeye oturtulacak olan bu kadar uydu, dünya için bir tehdit olmayacak mı?
Bu durum daha şimdiden bazı gökbilimcileri kaygılandırdı. Eğer her şey onların planladıkları gibi giderse, nasıl gözlem yapabilecekler?
Starlink ve ESA havacılık uydularının çarpışma olasılıkları var. Bu kadar uydu trafiği ile nasıl başa çıkılacak?