Meme Kanserine Dikkat! Evde Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Meme kanserinde erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Hemen hemen her yaş grubunu etkileyen bu kanser türünü erken teşhis edebilmek adına belirti ve bulgular hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Uzmanlar her kadının kendini ayda bir kez muayene etmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Meme kanseri, tıp dünyasında meme dokusunda yer alan hücre ve hücre gruplarının kontrolsüz biçimde çoğalması ve bu çoğalma sonrasında kanserli hücre yapılarının ortaya çıkması olarak açıklanmaktadır. Her yaştan grubu etkileyebilen bu kanser türünde erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Kadınların belli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri, meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ve kolay tedavi sürecinin ilk adımı olarak sayılmaktadır.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır;
Muayeneye için ayna karşısına geçilir.
Eller bele konularak önce memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilir.
Memelerde görünür bir kitle araştırılır, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığı dikkatlice incelenir.
Eller yukarı kaldırılır yukarıdaki detaylar tekrar incelenir.
Ardından sırt üstü yatılarak yatay kontroller gerçekleştirilir.
Muayeneye önce sağ memeden başlanır.
Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur.
Sağ el başın arkasına yerleştirilir.
Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile yapılır.
Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halka çizer hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. (Acı, ağrı, sertlik, ele gelen bir kitle vb.)
Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
Sol meme ve koltukaltı da kontrol edilerek ters bir durum olup olmadığına bakılır.
Evde muayenenin yanı sıra 20-40 yaş arası şikâyeti olmayan her kadına her 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl memenin doktor tarafından muayenesi önerilmektedir.