Yayınlanma: 15 Aralık 2022 12:45
Güncellenme: 21 Kasım 2024 21:09
MCH Nedir? MHC Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir? Tam kan sayımında ortaya çıkan MCH, ortalama korpüsküler hemoglobin anlamına gelir. MCH değerleri, tek bir kırmızı kan hücresinde bulunan ortalama hemoglobin adı verilen protein miktarını yansıtır. Peki, mch nedir, mch düşüklüğü, mch düşüklüğü nedir, mch nedir kan tahlili, mch yüksekliği, mch yüksekliği nedir? Sizler için derledik.
MCH, kemik iliği tarafından üretilen akyuvarların başına düşen ortalama hemoglobin miktarını ifade eder.Belli bir hacimde bulunan hemoglobin, eritrositlerin sayısına bölünerek hesaplanır. Vücutta bulunan demir miktarına göre değerler farklılaşabilir. MHC, tam kan sayımı testiyle belirlenebilir.
Kan testlerinde MCH değerinin 31 pg üzerinde çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Kırmızı kan hücrelerindeki fazla hemoglobin bulunmasından kaynaklanmaktadır. B12 vitamini eksikliği, orak hücreleri anemi hastalığı, epilepsi ve HIV enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar, aşırı alkol kullanımı, genetik geçişli anemi türleri MCH değerlerini yükselten faktörlerdir. MHC Yüksekliği Belirtileri:
MHC Düşüklüğü Belirtileri:
17 ve üzeri yüksek olarak sayılır.
Tüm bunlarla birlikte, HGB değeri ciddi bir eşiğin altında tespit edilirse (< 8 gr/dl), daha agresif tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Vücudun oksijen taşıma yeteneği bu seviyede ciddi olarak baskılandığından, hızlı bir tedaviye ihtiyaç doğmaktadır.
İngilizce “mean corpuscular hemoglobin” veya “mean cell hemoglobin” ifadelerinin kısaltması olan MCH; “ortalama eritrosit hemoglobin” değeri olarak çevrilebilir. Eritrosit dediğimiz hücre, kandaki kırmızı kan hücrelerini ifade eder. Eritrositler, bünyesinde barındırdığı hemoglobin adı verilen demir içerikli proteinleri sayesinden akciğerlerimizden aldığımız oksijenin vücudun geride kalan dokularına taşınmasını sağlar. Aynı şekilde vücutta üretilen karbondioksit gibi zararlı gazların da taşınarak akciğerlerden atılmasına yardımcı olur.
İşte MCH değeri, eritrosit hücrelerindeki hemoglobin miktarı hakkında bilgi verir. Bu sayede kırmızı kan hücrelerinde yeterli oranda hemoglobin olup olmadığı ve vücuttaki toplam hemoglobin miktarı gibi kıymetli bilgiler sağlar. Normalde, her bir kırmızı kan hücresi eşit miktarda hemoglobin içermez. Bu nedenle mikroskop altında bakıldığında hücrelerin ne oranda hemoglobin içerdiğine dair fikir elde etmek zordur. Tam kan sayımı tetkiki, kandaki hücrelerin ayrı ayrı hemoglobin yoğunluğunu ölçerek ortalama bir değer olan MCH değerini verir.
Hem, Hemoglobinde bulunan demirli-porfirin proteindir. Hemoglobinin prostetik grubudur. Metalloporfirinler (Metal + porfirin) grubundandır. Hem vücutta başlıca kemik iliğindeki olgunlaşmamış Eritrositlerde ve karaciğerde sentezlenir.
Kanda bulunan referans aralığı nötrofil için mikrolitre cinsinden ölçülür. Mikrolitre “mcL” sembolü ile gösterilir. Yetişkinlerde normal şartlarda kanda bulunması gereken nötrofil değeri 1500 ila 8000 mcL arasındadır. Çocuklarda normal şartlarda kanda bulunması gereken nötrofil değeri ise 1000 ila 8000 mcL arasındadır.
Tam kan sayımında ölçülen MCH değerinin 27,5 pg’den az çıkması durumunda MCH düşüklüğünden söz edilebilir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir. Bu da doğrudan hemoglobin üretimi veya metabolizmasında hemoglobin miktarının düşmesine neden olan bir mekanizmanın olabileceğine işaret eder.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.