Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Hepimiz zaman zaman kabuğumuza çekilmek isteriz. Ancak tamamen sosyal çevreden koptuğumuz, toplu ortamlara girmekten çekindiğimiz bir duruma geldiysek bu sosyal fobinin bir belirtisi olabilir. ''(sosyal fobi, sosyal fobi nedir, sosyal fobi belirtileri, sosyal fobi nasıl yenilir,
sosyal fobi ilaçları'' aramalarını yapan okuyucularımız için yazımızı derledik.
Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal fobi, psikiyatride kaygı bozuklukları içinde yer alan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Sosyal anksiyete olarak da adlandırılır.
Fobiler, belli durumlarda yaşanan korkular olduğuna göre, sosyal fobi de sosyal ortamlarda yaşanan kaygı olarak adlandırılabilir. Sosyal fobinin genel belirtilerine bakacak olursak; Kişi yeni bir ortama girdiğinde kaygı yaşar, sıkıntı duyar, endişe hali söz konusudur. Çarpıntı, kaygı, kendini ifade etmede sıkıntı yaşanması da bu tabloya eşlik eder.
Sosyal fobi, sosyal fobik kişiler yaşamlarını sürdürdükleri ortamda, yeni bir kişiyle tanışmak durumunda kaldığında bundan heyecan ve sıkıntı duyar. Eğer bu kişi öğrenciyse, sosyal fobisi nedeniyle sınıfta söz almakta güçlük çeker, söz almaktan kaçınır. Eğer konuşmak durumunda kalırsa, yüzünde kızarma, sesinde kısılma olur, ellerde titreme görülür, düşüncede blokaj, hatta konuşmanın durması gibi bir durum bile meydana gelebilir.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobinin fiziksel ve ruhsal belirtileri değişiklik göstermektedir. Genel olarak kaygı bozukluğu belirtileri gösterilse de bu belirtileri sıralayacak olursak;
Fiziksel Belirtiler:
- Yüz kızarması
- Terleme
- Ağız kuruluğu
- Çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı
- Mide- bağırsak sisteminde rahatsızlık
- Diyare
- Kas gerginliği
- Titreme
Duygusal Belirtiler:
- Güçsüzlük ve yetersizlik hissi,
- Fiziksel olarak çirkinlik ve beğenilmeme algısı
- Verilen sevgiyi hakketmediğini hissetme
- Hata yapmaktan çekinme ve mükemmel olma isteği
- Sürekli kaygı hali fakat belli etmemeye çalışma
- Kusursuz olma ve davranma hali
- Toplumun sürekli beğenisini kazanma arzusu
- Çekindiği veya korktuğu ortama girememe
- Bulunduğu ortamdan sürekli kaçma ve gitme arzusu
- Kişilerle göz teması kuramama ve bundan kaçınma
Olarak sıralayabiliriz.
Sosyal Fobi Tedavi Edilebilir Mi?
Sosyal fobide ilaç tedavisi tablonun şiddetine göre psikoterapi ile birlikte ilerlemektedir. Çoğunlukla bir yıllık bir ilaç tedavisi önerilir. Bir yılın sonunda önemli ölçüde belirtilerde gerileme gözlemlenir. Psikoterapinin de uygulanması ile iyilik hali artar. Çok fazla kendini ifade etmeyen toplumlarda kendine güveni düşük yetiştirilen bireyler bunu yaşamaktadır. Sorunun başlangıcı sıklıkla çocukluk çağında görülmektedir. Hatta okul öncesi çağda da görülür. Ürkek, başkalarına yaklaşmaktan korkan, izole olan çocuklar alarm durumunda olunması gereken çocuklardır.
Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!