Müsilaj İnsan Sağlığına Zararlı Mı?
Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj sorunu ülke çapında endişeye neden oldu. Uzmanlar ise insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek vatandaşların bu bölgede denize girmemesi gerektiğini söylüyor.
Denizdeki bitkisel canlılar olan fitoplankların aşırı çoğalmasından kaynaklanan
müsilaj Marmara Denizi'nde etkisini arttırırken deniz dibinde ciddi sorunlara neden oluyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı
Murat Kurum,
"Türkiye'nin en büyük deniz temizliğini yapacağız." ifadelerini kullanarak Marmara Denizi'ndeki müsailajı temizleme çalışması yapılacağını duyurmuştu.
Fitoterapi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran müsilaj tabakasının alg ve plantar cinsi deniz canlılarından oluştuğunu belirtti. Koran bu müsilaj tabakasının kısa zamanda vücut için zararlı mikroorganizmalar ürediğini ve tabaka üzerinde toksinler oluştuğunu söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tabaka denizlerimizde her geçen gün artan civa, mangan, arsenik, demir, molibden, bakır, krom, çinko, kalay, gümüş, kadmiyum, kurşun gibi ağır metalleri de bünyesine mıknatıs gibi çeker. Sonuçta vücudumuz için çok zararlı olan mikroorganizma, toksin ve ağır metalden oluşan zehir kümesi karşımıza çıkar. Tüm bu toksin, ağır metal ve vücudumuz için zararlı olan mikroorganizmalar cildimize yapışır. Sonuç olarak da cilt üzerinde kızarıklılık, kaşıntı, şişlik gibi kısa vadeli sorunlar yaratabileceği gibi egzema ve sedef gibi kronik cilt hastalıkları da tetikleyebilir. Yüzme esnasında göze temas eden misilaj göz de de kızarıklılık, kaşıntı, çapaklanma gibi şikayetlere neden olabilir. Ayrıca yüzme esnasında ağız yoluyla alabileceğimiz toksinler 24-48 saat içerisinde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal tablolarına neden olabilir."
Koran müsilaj olan denize girilmemesi gerektiğini, müsilajın insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca müsilaj oluşan denizlerden çıkan deniz ürünlerinin de tüketilmemesi gerektiğini belirten Koran,
"Müsilaj tabakasının görüldüğü sularda yapılacak avlanma ve sonrası bu balık ve midye gibi kabuklu deniz canlılarının yenmesi, balığın içine geçmiş olan mikroorganizma, toksin ve ağır metallerle zehirlenmemize neden olacaktır. Bunun sonucunda da birkaç saat ya da birkaç gün içerisinde bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik ya da nedeni açıklanamayan yorgunluk gibi belirtiler yaşayabiliriz." ifadelerini kullandı.
Serhat Koran,
"Eğer denize girdikten ya da deniz canlısı yedikten sonra 48 saat içerisinde baş ağrısı, sersemlik, baş dönmesi, bulantı, kusma ya da ishal gibi bir durumla karşılaşırsanız müsilaj tabakasının zararlı etkilerine maruz kalmış olma ihtimaliniz yüksektir, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz." dedi.