Müsilaj Sorunu TÜBİTAK’ın 2 Yıl Önceki Raporunda Varmış!
TÜBİTAK’ın 2 yıl önceki raporunda, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilajın nedenine işaret edildiği kaydedildi.
Müsilaj sorunu TÜBİTAK’ın 2 yıl önceki raporunda varmış. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin nedenlerinin araştırıldığı 2 yıl önce TÜBİTAK tarafından yayınlanan raporda bölgeyi etkisi altına lana
müsilajın nedenlerine işaret ettiği öğrenildi. Marmara’daki kirlilik konusunda 2 yıl önce hazırlanan raporlara karşın, geç kalındığı kaydediliyor.
TÜBİTAK MAM tarafından yürütülen “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme 2017 – 2019 Programı” kapsamında 2 yıl önce hazırlanan raporlarda belirtilenler problemin geldiğine işaret eden bilgiler içeriyor.
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden uzmanların 2018 yılında Karadeniz, Ege ile Marmara Denizi’ndeki ağır metal kirliliğine yönelik araştırmada, Marmara Denizi’nde özellikle İzmit Körfezi’nde yüksek düzeyde civa zenginleşmesi; Küçükçekmece istasyonunda da kadmiyum, bakır ve çinko açısından orta-yüksek seviyede bir zenginleşme olduğu kaydedildi.
Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın kaleme aldığı habere göre, “Marmara Denizi Diplerinde Bulunan Deniz Çöplerinin Dağılımı” başlıklı raporda ise Marmara Denizi’ndeki deniz çöplerinin kritik bir konu olduğu belirtilerek, 34 istasyonunun 32’sinde çöp bileşeni tespit edildiği, 280 trol çekiminden 443.2 kg ağırlığında 626 adet çöp bileşeni tanımlandığı, çöp miktarının 2017 yılında kıyasla önemli ölçüde arttığı belirlendi.
Söz konusu raporda şu görüşlere yer verildi:
“En fazla çöp bolluğu Gemlik ve İzmit Körfezi civarında da nispeten yüksek kirlilik görülmüştür. Güney ve Batı Marmara’da konumlanan istasyonlar arasında Gönen çayı nehir ağzına yakın 15’inci istasyon ortalama bolluk ile en fazla kirliliğe sahiptir”