Müsilaj Sorununa Doğal Çözüm Bulundu!
Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunuyla mücadeleye yeni bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem sayesinde müsilaj 5 günde yok oldu.
Müsilaj sorununa doğal çözüm bulundu. Marmara Denizi’nde aylardır devam eden deniz salyası sorununa karşı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, bakteriyle mücadele yöntemi geliştirdi. Yenikapı Yediemin Limanı’ndaki
müsilaj, doğal ortamında yararlı deniz bakteri izotlarıyla 5 gün içerisinde temizlendi.
8 Haziran tarihinde başlatılan pilot çalışma için Yenikapı Yediemin Limanı tercih edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),
müsilajın yoğun olduğu alanı dubalarla çevirdi.
Daha sonra önceden belirli aralıklarla denizden izole edilerek, laboratuvarda uyutulan, metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler,
müsilajın olduğu bölgeye yerleştirildi. Yöntemi geliştiren ekip, denizde meydana gelen değişimleri gün gün takip ederken, alandaki müsilajın 5. günde gözle görülen kısmının tamamen yok olduğunu gördü. Yüzey ürerindeki temizlik sonrasında bakterilerin dipteki etkisi gözlemlenecek. Sonuçlar tek tek raporlanarak, ilgili bakanlıklara gönderilecek.
“Azaldığını Gördük”
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülşen Altuğ, söz konusu çalışma hakkında şunları dile getirdi:
"Çalışma, denizden 2000 yılından beri izole ettiğimiz bakterilerin, müsilajı gidermek, ayrıştırmak amacıyla sahada denenmesini kapsıyor. 72 saatte bir analizlerle takip edelim, diye düşünüyorduk ama neredeyse 72 saatte sonuç aldık. Her gün müsilajda açılmalar gördük, dün akşam da son uygulamayı yapmadık çünkü gerek kalmadı. 3-4 uygulama sonrasında yüzeydeki müsilajın tamamen uzaklaştığını gördük"
“Ekosistemin Dengesini Bozmak Söz Konusu Değil”
Prof. Dr. Gülşen Aktuğ, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Bir gecede karar verip,
bakterileri kullanalım demedik, 20 yıllık bir çalışma var burada. Hangi bakterinin şekeri parçaladığı, proteini parçaladığı, kimin lipitleri parçaladığı envanterimizde vardı. Müsilajda bulunan yüksek karbonhidrat miktarı, karbonhidratı parçalayacak bakteri miktarının yeterli olmadığı
tezini oluşturdu bizde. Baskılanmış bakterileri biz tekrar saklandıkları yerden çıkarıp, doğal ortamıyla buluşturuyoruz. Yani denize ekstra bir şey eklemedik. Yararlı bakteriler olarak koyduk, ortama ekledik. Bu bakterileri belirli koşullarda, uyuttuktan sonra istediğiniz zaman aktive edebiliyorsunuz. Ekosistemin dengesini bozmak söz konusu değil"