NASA Asteroit Vuracak!
NASA Asteroit Vuracak! Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA ekipleri,
dünyaya çarpması muhtemel olan asteroidleri vurarak olası faciaların önüne geçilmesi ile ilgili proje hazırlığındalar. Bu proje için önümüzdeki hafta İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelinecek.
AIDA (Asteroid Çarpma ve Saptırma Değerlendirmesi) olarak adlandırılan program, uzay aracının 38,6 km/h hızla Didymos asteroidine çarparak yörüngesini değiştirmeyi hedefliyor. Dünya ile Mars arasında yer alan bu asteroit, program için en uygun asteroit olarak belirlendi. Bu sayede ilerleyen yıllarda gezegenimizin asteroidlere karşı savunmasız kalması engellenmiş olacak.
Didymos asteroidi ismini Yunanca ikiz anlamına kelimeden alıyor. Biri Didymos A diğeri Didymos B olarak adlandırılan iki kayadan oluşuyor. Büyük olan Didymos A'nın çapı 780 metreyken Didymos A'nın yörüngesinde dolaşan Didymos B'nin çapı 160 metre. Kısacası büyük piramit kadar bir kaya.
Asteroidlerin aslında 2123 yılına kadar dünyaya yaklaşması tahmin edilmiyor ancak ileride gökyüzünden gelebilecek cisimlere müdahale konusunda savunma mekanizmasının geliştirilmesi açısından önem arz eden projeyi uzmanlar devrim olarak nitelendiriyorlar.
Bu program kapsamında uzmanların uzun çalışmalarının ardından Didymos asteroidini seçmelerinin nedeni ise Dünya ile Mars gezegeni arasında yer alan asteroitin hem boyut olarak hem de yakınlık açısından en ideal asteroid olması. Bu sayede hem çalışmanın sonuçlarının daha kolay değerlendirilebileceği hem de mesafeden dolayı masrafların mesafeden dolayı daha asgari düzeyde olacağı ifade ediliyor.
Program kapsamında gönderilecek uzay aracı, yolculuğuna 2021'de başlayacak. 2021 Temmuz'da fırlatılacak aracın hedefine ulaşması 2022'nin ikinci yarısını bulacağı hesaplandı. Hedef olarak seçilen asteroid ise Didymos A'nın yörüngesinde dolaşan ve 160 metre çapa sahip olan Didymos B seçildi. Didymos B'ye 38,6 bin kilometre hızla çarpacak olan DART isimli uzay aracının, asteroit üzerinde oluşturduğu etkiler ise 2024 yılında ikinci bir uzay aracı gönderilerek incelenecek.
2024 yılında gönderilen ikinci uzay aracının hedefine ulaşması ise 2026'yı bulacak. 2026'da hedefine ulaşarak yüzeyde incelemelerde bulunacak ve örnekler toplayacak olan uzay aracının toplayacağı verilerle gökyüzünden gelecek tehlikelere karşı kaydedilecek savunma gelişmeleri gezegenimiz açısından oldukça büyük önem taşıyor.