Normalleşme Sürecinde Alışveriş Alışkanlıkları Değişti
Koronavirüs salgını tüm yaşam standartlarımızı değişime sürüklerken dünya genelinde tüketim alışkanlıklarına da etki etti.
Birleşmiş Markalar Derneği ( BMD) tarafından yürütülen araştırma sonucunda koronavirüs karantinalarının ardından gelen normalleşme sürecinde tüketiciler cadde mağazalarına yöneldi.
Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hareketliliği azaltarak, salgının yayılımını önlemek amacıyla kapatılan AVM'ler, kademeli normalleşme süreciyle tekrar faaliyete geçti. Ancak yapılan araştırmaya göre faaliyete geçen AVM'ler geçen yılın aynı döneminin cirolarına ulaşamazken, aynı mağazaların cadde şubeleri ciroların %70'ine ulaştı.
AA Muhabirine konuşan BMD Başkanı Sinan Öncel; araştırma kapsamında 339 markanın mercek altına alındığını, bu markaların 62'si hazır giyim ve 25'i ayakkabı firması olduğunu belirtti. Öncel, 1-21 Haziran tarihleri arası, AVM'lerde bulunan markaların yüzde 58'inin, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki cirosunun yüzde 50'sini bile yakalayamadığını ifade etti.
Markaların yüzde 11'inin geçen yıl cirosunun yüzde 21'ine bile ulaşamadığını belirten Öncel;
"Üyelerimizin yüzde 26'sı yüzde 36-50, yüzde 17'si, yüzde 51-60, yüzde 18'i yüzde 61-80, yüzde 8'i ise yüzde 81'in üzerinde ciroya ulaştıklarını beyan etti. Sektöre ayna tutan anketten üyelerimizin yüzde 58’inin AVM'lerdeki mağazalarında geçen yılki cirolarının yüzde 50'sine bile ulaşamadıklarını görüyoruz. Yüzde 58'lik grup için ciro ortalaması maalesef yüzde 35'te kaldı. Cadde mağazalarında ise üyelerimizin yüzde 63'ü ortalamada yüzde 70 ciroyu yakalamış görünüyor. Bu da bize müşterilerimizin cadde mağazalarını tercih ettiğini işaret ediyor." dedi.
Yaz aylarında özellikle yabancı turistlerin parekende cirolarına çok ciddi katkıda bulunduğunu belirten Öncel;
"Salgın nedeniyle yurt dışından turist gelemediği için sektör yaz döneminde yabancı katkısı alamayacak. Doğal olarak bu durum cirolara olumsuz yansıyacak'' ifadelerini kullandı.
E-Ticarette Sıçrama Yaşandı
Pandemi nedeniyle ihtiyaçların uzaktan ve sanal ortamdan karşılanması dijital dönüşüme hız kazandırdı. Yapılan araştırma sonucunda ise markaların yüzde 71'inin online satışlarda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100'ün üzerinde artış yaşadığını belirten BMD Başkanı Öncel şu ifadeleri kullandı;
"Katılımcılardan neredeyse yarısı, yüzde 47'si, online satışlarında yüzde 151 ve üzerinde artış olduğunu beyan etti. Yüzde 101 ve üzerinde artış olanların oranı ise yüzde 71'e ulaşıyor. Üyelerimizin sadece yüzde 9'u geçen yıla göre online satışlarında düşüş olduğunu bildirdi. Anket salgın sürecinde e-ticarette çok ciddi bir sıçrama olduğunu ortaya koyuyor. Haziranda online satışlarda yüzde 200'e varan artış yaşandı."