Öğretmenlerin Aldığı Mesleki Eğitimde Durum İç Açıcı Değil!
Okulları 21 Eylül’de koronavirüs tehlikesi altında 18 milyon 7-17 yaş grubu öğrenciye yüz yüze eğitime başlamaya hazırlananlar mesleki eğitimde bugün 1 milyon öğretmenini hangi koşullar altında eğitime aldı?
Öğretmenler "21 Eylül'de okullar bu koşullarda açılırsa öğrenciler adına tedirgin olmalıyız. Okulları çok pis gördük. Üniversite sınavından kalan atıklar hatta peçeteler bile daha oradaydı. Öğretmenlere sürü bağışıklığı mı uygulandı diye düşündük” değerlendirmesinde bulunurken okul müdürleri “Ödenek istedik gelmedi. Para yok hatta temizliği yapacak çalışan bile yok” dedi.
Koronavirüsü salgınına karşın 1 milyon öğretmen bugün çevrimiçi yapabilecek mesleki eğitime tabii tutuldu. Bakan Ziya Selçuk’un hijyenin öneminin yer verildiği videolarla öğretmenlerin dersi başladı. Öğretmenler ilk gün okullarda hijyen kurallarına uyulmadığını belirtti.
Mesleki eğitimde yer alan çok sayıda öğretmen okullara ilk gün hijyen konusunda ‘sıfır’ verdi. Öğretmenler “Okullar niye temiz değil?” diye sorduklarını ve okul idarelerinin kendilerine “Ödenek alamadık. Para yok. Herkes kendi dezenfektanını getirsin” dediğini belirtti. Bakanlığın talimatına uygun bir şekilde öğretmenler okula dışarıdan yiyecek-içecek siparişi vermediklerini de belirtti.
Öğretmenler İlk Gün Okula İlişkin Tespitlerini Aktardı
- Ankara’dan bir öğretmen B.T., ''Keçiören’de bir okulda görevliyim. Okulumda gerçekten değişen herhangi bir şey yok. Okulumu en son nasıl bıraktıysam öyle. Temiz değil. Bir anda tatil edildiği için montu askıda unutanların yeri bile değişmemiş. Yani aslında okullar normal halinden daha pis.
- Diyarbakır’dan bir öğretmen R.S., ''Meslektaşlarımı ve öğrencilerimi çok özlesem de, okula salgın sebebiyle korkarak gittim. Okul girişinde dezenfektan bulunmuyordu. Çantalarımızda kolonya vardı. Sık sık onu kullandık. Hijyen şartları temin edilmemiş. Müdürümüz bize, ‘Okulda para yok, dezenfektan alamadık. Para istedik alamadık.’ şeklinde cevap verdi.
- İstanbul’dan bir öğretmen M.B., ''Bakanımız sunumda ortak kullanım bölgesindeki bilgisayar, klavye vb laboratuvar cihazların her kullanımın ardından mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmesini belirtti. Bu oldukça doğru bir tavsiyeydi. Fakat daha ilk gün mesleki eğitim bitiminde katılımcıların tespiti için öğretmenler arasında ‘İmza sirküsü’ denilen kağıt dolaştırırken aynı kalemin kullandığını fark ettik. Bazı meslektaşlarım ceplerinden kendi kalemlerini çıkardı. Fakat onlar da, bir sonraki öğretmene iletmek adına mecburen ortak kaleme dokundu.
Sosyal Mesafeye Dikkat Edilmedi
Öğretmen D. A. şu ifadeleri kullandı:
''Okulumuzda tedbir yoktu. Kapalı kaldığı dönemde hiç temizlenmemişti. Kimsenin ateşi ölçülmedi. Çünkü ateş ölçer de bulunmuyordu. Maske, dezenfektan da bazı kadın öğretmenlerimizde vardı. Olmayanlara dağıttıklarını gördüm. Kimse de sosyal mesafe kuralına dikkat etmedi. Zaten istese de edemezdi. Toplantı salonu küçük çünkü. Bakanın konuşmasını da oradan izlettiler.''