Online Gayrimenkul Satışına Yoğun İlgi
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok sektör mümkün olduğu ölçüde işlerini online platformlar aracılığıyla yürütürken, emlak sektörü de benzer bir çözüm arayışına yöneldi. Türkiye'nin önde gelen gayrimenkul markalarını temsil eden
GİGDER'in Başkanı Akbal, mart ayı itibariyle başlatılan online gayrimenkul satışlarına yabancıların yoğun talep gösterdiğini dile getirdi. Akbal, online yöntemle gerçekleşen gayrimenkul satışlarının 100 milyon lirayı aştığını bildirdi.
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle durgunluk yaşanan sektörde dijital çözümler kullanılarak uluslararası alanda talep oluşması adına çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmaların sonuç vererek ön satışa dönüştüğünü ifade etti. Satış için görüntülü konuşma imkanı veren, Facetime, Zoom, Skype ve Whatsapp gibi uygulamalar kullanıldı.
Üyelerin yalnızca mart ayında 120 gayrimenkul satış ve rezervasyonunu online platformlar aracılığıyla gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attığını dile getiren Akbal, bu satış işlemlerinin 100 milyon lirayı aşan değeri olduğunu vurguladı. Akbal; “Elde edilen 100 milyon lirayı aşan satış ve rezervasyon, GİGDER üyelerinin gelişmelere karşı aldığı hızlı aksiyon ve benimsediği yenilikçi yaklaşımla ortaya koyduğu bir performanstır. Aynı zamanda piyasada güzel şeyler de olduğunun resmidir. Öte yandan aslında değişen trendlere ülkemizin ve şirketlerimizin hızlıca ayak uydurduğunun da bir göstergesidir." İfadelerini kullandı.
Değişen Satış Süreciyle İlgili Yeni Düzenlemelere İhtiyaç Duyuluyor
Koronavirüs salgının başlattığı ancak gelecekte de devam etmesi öngörülen dijitalleşme süreciyle ilgili olarak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.
Akbal, gayrimenkul satış, pazarlama ve yönetim süreçlerinde gerçekleşen dijital dönüşüm ile ilgili olarak “Proptech ile sanal ve artırılmış gerçeklik sağlayan teknolojiler, otomasyonlar, CRM hizmetleri, dijital hedefli reklam ve ilan servisleri, kitle fonlama, blokchain ve danışman skorları gibi birçok konuda sektör hızla değişiyor.” ifadelerini kullandı.
GİGDER'in Başkanı, değişen sistemle beraber yasal prosedürlerinde gelişmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle yabancılara ilişkin, işlem başvuruları başta olmak üzere, yetki belgesi olan emlak işletmelerinin işlem başlatabilmesi gibi çeşitli fonksiyonlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.