Panik Atağın Belirtileri Nelerdir?
Panik atak gerçek bir tehlike veya bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle ortaya çıkan yoğun korku atağıdır. Kriz sırasında kişi kalp krizi geçireceğini ya da öleceğini düşünür. Peki panik atak nedir? Panik atağın sebepleri nelerdir?
Panik atak psikiyatride en sık karşılaşılan problemlerdendir.
Panik atak ani başlayan ve dakikalar içinde zirveye ulaşan yoğun korku ve rahatsızlık hissi olarak tanımlanır.
Panik Atak Belirtileri
Herhangi bir uyarıcı belirti olmadan meydana gelen panik atak başlangıç sonrası 10 dakika içinde doruk noktasına ulaşır. Atak sırasında hissediler belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Göğüs ağrısı
- Yutkunma güçlüğü
- Nefes alma problemleri
- Nefes darlığı
- Çok hızlı nefes alıp verme
- Kalp atışının hızlanması
- Bayılacak gibi hissetme
- Sıcak basması
- Üşüme, titreme
- Terleme
- Bulantı
- Karın ağrısı
- Vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanma ya da uyuşma hissedilmesi
- Ölüme yakın olma hissi
- Gerçeklikten kopma (derealizasyon)
- Kendinden kopma (depersonlizasyon)
Panik Atak Nedenleri
Panik atağın ortaya çıkmasında etkili olabilecek faktörlere dair birçok teori mevcuttur. Bu teoriler arasından öne çıkanı ise panik atağın sinir sistemindeki kimyasal bir dengesizlik durumu sonucu oluştuğudur. Gamma-aminobütirik asit (GABA), kortizol ve serotonin adı verilen nörotransmitter ve hormon işlevi gösteren maddeler, panik atak gelişimin rol oynayabilen kimyasallar arasında yer alır.
Panik atağın gelişmesinde çevresel faktörlerin yanı sıra genetik faktörler de rol oynar. Bazı çalışmalar da çocukluk zamanına dair çeşitli problemlerin kişinin ilerleyen yaşantısında panik bozukluk olarak ortaya çıkabileceğini göstermiştir.