Pesketaryen Beslenme Hakkında Tüm Bilinmeyenler
Son yılların popüler beslenme alışkanlıklarından olan pesketaryen beslenmede kırmızı ve beyaz ete yer yok!
Pesketaryen diyette bitki temelli gıdaların yanında, süt, yumurta, bal gibi ürünler ile balık ve deniz mahsülleri tüketilir. Kırmızı ve beyaz et pesketaryen
beslenmede yer almaz.
Pesketaryen beslenmede, büyükbaş hayvanların eti (kuzu, dana eti..) ve kümes hayvanlarının (tavuk, hindi, bıldırcın….) etleri tüketilmez.
Balık ve deniz mahsullerini (midye, kalamar..), süt ve süt ürünlerini, yumurta, bal gibi hayvanların ürettikleri ürünleri, kurubaklagilleri (kuru fasulye, nohut, mercimek..), ceviz, fındık, badem, sebze, meyve ve tahılları (yulaf, çavdar…) ise tüketilir.
Pesketaryen beslenmede tüketiken balık ve yumurta omega-3 ve fosfor açısından zengin beslenmeyi sağlar. Böylece kalp zamar sağlığı ile tansiyon korunmuş olur. Aynı zamanda kefir ve prebiyotik yoğurt tüketimi, immün sistemi güçlendirirken metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Pesketaryen beslenme gelişme çağındaki çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar, B-12 eksikliği yaşayanlar ve demir anemisi olan kişiler için uygun bir beslenme biçimi değildir.
Pesketaryen beslenmede yeterli ve dengeli beslenilmesi durumunda kilo verilebilir. Ancak protein alımı yetersiz olursa çabuk acıklamalar yaşanabilir. Öğünlerin protein, karbonhidrat, yağ ve lif içeriği doğru ayarlandığında, ağırlık kaybı sağlar.