Propolis Ne Demek: Ne İşe Yarar?
Propolis, bilhassa bağışıklık sistemine güç veren ve hastalıklara engel olma, immün sistemde olumlu bir etki yaratma kapsamında kullanılır.
Propolisin, bağışıklık sistemine güç vererek çoğu rahatsızlıktan korunma konusunda etkileyici bir faktör olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, antik Mısır’dan Asurlular’a dek binlerce senelerdir bal ve başka arı ürünlerinin iyileştirici (apiterapi) özelliklerinin birçok amaçlarla uygulandığını belirtiyor.
Propolisin son dönemlerde bilimsel faaliyetlerde yer aldığını ve bilim mecrasının dikkatini çektiğini söyleyen Kantarcı şöyle söyledi: “Propolisin bağışıklık sistemine güç veren, bakterileri yok eden, karaciğeri koruyan, soğuk algınlığı, romatizmal rahatsızlıklar ve kanser gibi birçok rahatsızlıkta tedaviye yardımcı etkisinin bulunduğu onaylanmıştır. Kalp damar, astım, bronşit ve göz sağlığı kapsamında da etkileyicidir”.
Propolis arıların, bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden aldığı reçineye benzeyen nesneleri işlemesiyle ürettikleri bir arı ürünüdür. Arılar propolisi kovanı mikro-organizmalara ve dışarıdan gelenleri engellemek adına kovanda bulunan çatlakları propolis ile düzeltmek için üretir. Bunu ürettiği sırada arılar genellikle kavak ve çamgillerin reçinelerini kullanarak yapar.
Propolis Nasıl Tüketilir?
Arılar, proplisi kovanlarını dışarıdan gelen kötü şeylerden korumak amacıyla ürettikleri için kovandan alındığı gibi kullanılmaz. Kovandan alındığı sırada içinde yüksek miktarda balmumu ve balı almaya çalışan parazitler olabilir. Bu sebeple özütleme işlemi uygulanarak yapısında bulunan etken maddelerin kirletici maddelerden arındırılması uygundur. Özütleme işlemi esnasında su ve alkol gibi çeşitli çözücüler yer alabilir. Eczanelerde damla, kapsül/tablet, krem ya da toz şekliyle yer alabilmektedir.
Propolis Kullanımının Bir Zararı Var Mı?
Propolis özütleme işleminde kullanılan kimi çözücülerin bilhassa çocuklarda kullanılmasının tehlikeli olabileceği belirtiliyor. Çözücü olarak su kullanılması halinde ise içinde yer alan kafeik asit fenetilester (KAFE) ve kimi önemli flavonoitlerin (galangin, krizin, pinobanksin, pinosembrin) suya çok az miktarda geçmesiyle düşünülen fayda sağlanamaz. Direkt olarak alındığında tadı acıdır, bal ya da meyve suyu kullanılabilir. Yüksek miktarda ve alkol ile alımlarda; bulantı, kusma ve mide yanması yaşatabilir. İçeriğinde yer alan kumarin oranıyla orantılı olarak kanama tehlikesi bulunan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımı kesilmelidir.
Propolisin Cilt Yüzeyine Etkisi Nedir?
Propolisin yaraları onarıcı ve dokuları yenileyici faktörleri bulunmaktadır. Yanık tedavisinde de antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antifungal etkileri sebebiyle kullanılmaktadır. Bu etkinin içinde bulunan pinosembrine bağlı olduğu söyleniyor. Bunun yanında antifungal etkisi sebebiyle cildin mantar rahatsızlıklarında, antiviral etkisi sebebiyle cildin uçuk gibi hastalıklarının tedavisi yönünde etkileyici rolü üstlenir.
Kanser Tedavisindeki Rolü Nedir?
Kanser kontrol altında olmayan atipik hücre çoğalmasıdır. Propolis antiiflamatuvar, antioksidan etkileriyle bu atipik hücre çoğalmasının önüne geçer. İçinde bulunan polifenol ismi verilen maddelerin antitümör etkisi bulunur. Gerek hücrelerin atipik duruma gelmesi gerek de kanser hücrelerininin çoğalmasını sağlayan yollara barikat koyar. Genetik şekilde kanserli hücre ilerlemesine eğilimi bulunan ve kanser tedavisi geçirmiş, yineleme tehlikesi bulunanların kullanmasını tavsiye ederim.