Dünyaya hızla yayılan koronavirüsle mücadele kapsamında İngiltere’de ikinci bir emre kadar ilk ve orta dereceli okulların eğitime ara vermesi kararlaştırıldı. “Sistemi Duraksat” adlı bir grubun İngiltere’nin virüse karşı aldığı önlemleri yetersiz bularak, hükümeti protesto etmişti. Protestolar işe yaradı, İngiltere’de okullar kapatıldı.
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da bir grup, hükümetin koronavirüsle mücadele için aldığı önlemleri yetersiz bulduğunu belirterek, Londra Downing Street’teki Başbakanlık Konutu önünde protesto yapmıştı.
“Sistemi Duraksat” adlı grubun sözcüsü Kelly Waters, LBC Radyosu’na yaptığı konuşmada İngiltere’nin okulları ve diğer işletmeleri kapatmamasını eleştirmişti. Okulların, virüsün yayılmasında büyük etken oldu biliniyor. Grubun sözcüsü Waters, “Neden İngiltere diğer ülkeler için denek olarak kullanılıyor?” sorusunu hükümete yöneltmişti.
Hükümet, bu protestoları dinleyerek İngiltere’de birinci ilk ve orta dereceli tüm okulların ikinci bir emre kadar kapatılmasına karar verdi.
Avam Kamarası’nda konuşma yapan
Eğitim Bakanı Gavin Williamson, yeni kararı açıkladı.Yaptığı konuşmada "Okullar cuma öğleden sonra kapılarını kapattıktan sonra, bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalacaklar." diyerek söze başladı ve okulların kapatılma sürecinde sınavların da olmayacağını belirtti.
Koronavirüsün en hızlı şekilde burada yayılacağını öngören ülkedeki üniversiteler kendi inisiyatifleriyle kapanma kararı almış ve online eğitime geçmişti.
Ulusal Sağlık Sistemi verilerine göre, son 24 saatte 33 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde ölü sayısı 104’e ulaştı. İngilitere’de koronavirüs testinde pozitif sonuç alanların sayısı da a 676 artarak 2 bin 526'ya çıktı.
İngiltere Hükümeti Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Stratejisini Değiştirme Kararı Almıştı
İngiltere hükümeti, bilim insanları ve kamu sağlığı uzmanlarının tavsiyeleri üzerine koronavirüs salgınına karşı ilk olarak “sürü bağışıklığı” stratejisi uygulamaya başlamıştı. Sürü bağışıklığı olarak nitelendirilen ve halk tarafından büyük tepki gören bu stratejiyi, hükümetin bilim danışmanları “Ama bunun bir avantajı var, bu aynı zamanda nüfusun önemli bir bölümünün artık Koronavirüs’e karşı bağışıklık kazanması demek” diyerek savunmuştu.
Yapılan araştırmalar, hükümetin stratejisini değiştirmemesi durumunda sağlık sisteminin çökeceğini göstermesi üzerine İngiltere hükümeti, 17 Mart itibariyle
stratejisini değiştirme kararı almıştı. Yeni stratejisinde hükümet, İngiltere halkının kalabalıktan uzak durmasını ve 70 yaş üzeri bireylerin evlerinden ayrılmamasını istemişti.