Renk körlüğü nedir? Renk körlüğü testi nasıl yapılır?
Renk körlüğü nedir? Renk körlüğü testi nasıl yapılır? Renk körleri hangi renkleri göremez? Bu sorulara yanıt arayan sevgili okuyucularımız için bu yazımızı derledik.
Renk körlüğü nedir?
Renk körlüğü en basit açıklamasıyla, gözümüzün belirli renkleri ayırt edememesi ya da tamamen algılayamaması sonucu ortaya çıkan bir görme bozukluğudur. Bu görme bozukluğu genellikle erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir. Farklı nedenlerle oluşabilmekteyse de daha çok kalıtsal geçiş gösteren renk körlüğünün tespiti ve derecesi için bazı testler kullanılmaktadır. İlaçla veya ameliyatla tedavisi bulunmayan renk körlüğü için üretilmiş özel tasarımlı kontakt lensler bulunmaktadır. Bu lensler ile renk körlüğü olan hastaların renkleri daha net algılaması ve ayırt etmesi sağlanabilmektedir.
Renk körlüğü testi nasıl yapılır?
Koni adı verilen 3 tip retina hücresi sayesinde, gözümüz temel renk olan
kırmızı, yeşil ve maviyi algılayabilir. Bu nedenle de
renk körlüğü tipleri de bu renklere göre sınıflanmaktadır. Örneğin, deuteranomali yeşil renk görme bozukluğu, protanopia kırmızı renk görme bozukluğu ve tritanopia ise mavi renk görme bozukluğudur.
İshihara testinde
renk körlüğü şüphesi olan hastalara kendisine gösterilen levhalarda yer alan rakam ve şekilleri nasıl gördükleri sorulur. Bu testin muayene esnasında ve yeterli ışığın olduğu ortamlarda 35-40 cm uzaklıktan yapılması gerekir. Testte herhangi bir sorun yaşayanların mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurması gerekir.
Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!