Rover Uzay Mekiğinin Mars Yolculuğu Başladı
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) “
Rover” isimli uzay aracı, Mars’ta hayat izleri aramak üzere uzaya fırlatıldı.
Rover uzay aracı, bu sabah saatlerinde Florida eyaletinde bulunan
Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı. Uzay aracının Dünya ve Mars yörüngelerinin birbirine en uyumlu olduğu bir dönemde yolculuğuna başladığı belirtildi.
Yaklaşık 1000 ton ağırlığındaki bir platform üzerinden 5 saniye içerisinde havalanan mekiğin MARS yolculuğunun 7 ay süreceği açıklandı. Rover’ın 18 Şubat 2021’de Mars’ın Jezero kraterine inmesinin planlandığı belirtildi.
Gökyüzüne Delik Açmak Gibi
NASA Bilim Misyon Direktörlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Thomas Zurbuchen konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. NASA televizyonuna konuşan Zurbuchen, “Uzay aracıyla temas halindeyiz, her şey beklenildiği şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.
Zurbuchen, başarılı bir şekilde gerçekleşen lansman için “Gökyüzünde bir delik açmak gibi” ifadesini kullandı.
Rover uzay aracında bir helikopter bulunduğu ve başka bir gezegende ilk defa bu helikopterle motorlu uçuş deneneceği bilgisi paylaşıldı.
Bir Mars Yılı!
Araç, Mars’ta yaşamın mümkün olup olmadığını ve daha önce hayat olup olmadığını araştırmak üzere görevlendirilmiş durumda. Uzay aracının kızıl gezegendeki misyonunun bir Mars yılı (687 gün) süreceği belirtildi.
Daha önce de 20 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri ve 23 Temmuz’da Çin Halk Cumhuriyeti Mars’a birer keşif uydusu göndermişti.
Şu ana kadar 8 defa Mars’a başarılı bir şekilde uzay aracı gönderen ABD bu alanda lider ülke pozisyonunda. “InSight” ve “Curiosity” isimli iki uzay aracı hale hazırda Mars yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor.
NASA’nın esas amacı ise, yeterli keşif ve araştırmalar gerçekleştirildikten sonra 2030’lu yıllarda Mars’a insanlı bir uzay aracı gönderebilme aşamasına ulaşmak.