Rusya ve Çin'in Geliştirdiği Covid-19 Aşıları İçin Uyarı!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi için henüz onaylanmış bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Koronavirüse karşı güvenilir bir aşının gerekliliğinin gittikçe arttığı bu günlerde Rusya ve Çin'in geliştirmiş olduğu aşılar bilim insanlarının merceği altında incelenmeye devam ediyor.
Araştırmacılar iki ülkede de kullanılan aşıların yaygın bir soğuk algınlığı virüsü olan Ad5'in baz alınarak üretildiği bu nedenle aşının
yüksek ateş, HIV gibi ciddi yan etkileri olabileceği öne sürdü.
Bilim insanları geliştirilen bu koronavirüs aşılarında Ad5'in baz alındığını bunun da soğuk algınlığında kullanıldığı belirtilere dünyada pek çok kişinin Ad5'e karşı bağışıklığı bulunduğunu ve bu durumun aşının etkisini azaltabileceğini söyledi.
Bilim insanları Çin'de askeri kullanım için onaylanan CanSino Biologics’in aşısı, adenovirüs tip 5 (Ad5'in) değiştirilmiş bir formundan oluştuğunu söylüyor. İddiaya göre şirket büyük ölçekli denemeleri tamamlamadan onay almak için görüşmelerde bulunuyor.
Rusya'da geliştirilen ve sınırlı testlere rağmen ağustos ayında onaylanan
koronavirüs aşısı ise Ad5 ve daha az yaygın olan Ad6'ya dayanıyor.
ABD’de yer alan
Johns Hopkins Üniversitesi'nde aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, "Ad5 beni endişelendiriyor, çünkü pek çok insanın ona karşı bağışıklığı bulunuyor. Rusya ve Çin'in stratejilerinin ne olduğundan emin değilim. Aşılar belki de yüzde 70 etkinliğe sahip olmayacak. Ancak, başka bir aşı gelene kadar
yüzde 40 başarıya sahip olabilir ve bu hiç yoktan iyidir" açıklamasını yaptı.
Bazı Riskler Meydana Gelebilir
Bilim insanları Ad5 vektörünün yüksek ateşe neden olabileceğini söylüyor. Philadelphia'daki Wistar Enstitüsü Aşı Merkezi direktörü Dr. Hildegund Ertl ise, "Aşıya karşı antikorları olmayan insanlarda iyi bir bağışıklık kazanacaklarını düşünüyorum, ancak çoğu insan bunu yapıyor" ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre, Çin ve ABD’de, insanların yaklaşık yüzde 40'ı önceki Ad5 maruziyetinden dolayı yüksek düzeyde antikorlara sahip.
Bazı bilim insanları ise Ad5 tabanlı bir aşının HIV kapma olasılığını arttırabileceğini savunuyor. 2004 yılında Ad5 tabanlı bir aşı denemesinde öncesinde bağışıklığı bulunan kişiler AIDS'e neden olan HIV virüsüne daha az değil daha fazla duyarlı hale geldi.
Araştırmacı Dr. Larry Corey, "Bu aşıların herhangi bir ülkede veya HIV riski taşıyan herhangi bir popülasyonda kullanılması konusunda endişelenirdim ve ABD’de bunlardan biri” dedi.