Yayınlanma: 14 Ekim 2020 22:51
Güncellenme: 20 Kasım 2024 08:31
Rusya’da Kıyıya Vuran Deniz Canlıları Çevre Örgütlerini Ayaklandırdı!
Rusya’da çevre felaketi yaşandı. Kamçatka bölgesinde deniz kıyısına vuran ölü deniz canlıları çevre örgütlerinin ayaklanmasına neden oldu.
Rusya'nın Kamçatka bölgesinin açıklarında yaşanan çevre felaketi yetkilileri ayağa kaldırdı.
Bölgede yapılan araştırmadaki ilk bulgular sudaki kirletici maddenin “endüstriyel yağ veya yağ içeren bileşenlerden oluşan diğer maddelerden” olabileceğini gösteriyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada; yakındaki bir tesis ve yerel atık depolama sahaları dahil olmak üzere tüm olası kirlilik kaynaklarının araştırıldığı belirtildi.
Ay başında Pasifik sahilerini ziyaret eden Kamçatka yerlileri hastalıklardan şikayet etmeye başladı.
Kamçatka; Pasifik Okyanusu ve Ohotsk Denizi'ni çevreleyerek dünyadaki en bol pasifik somonu stoğunu içeren benzersiz bir ekosisteme sahip. Sudaki yaban hayatı ise yarımadanın biyolojik çeşitliliğinin ve ekonomisinin önemli bir parçası.
Bölgenin kuş bakışı fotoğraflarında Kamçatka’nın doğu kıyısı etrafındaki bir türlü zehirli sızıntı görülüyor. Bu sızıntının kaynağı ise belli değil.
Deniz biyoloğu Vladimir Burkanov, Novaya Gazeta gazetesine verdiği röportajda, kullanılmayan roket yakıtı depolarının yakındaki derelere sızmış olabileceğine inandığını itiraf etti.
Rusya'nın Soruşturma Komitesi, Avacha Körfezi'ndeki "çevreye zararlı maddelerin ve atıkların dolaşımı" nedeniyle kirlenmeyi araştırdığını doğruladı.
Bilim insanları, kirlilik nedeniyle Avacha Körfezi'ndeki deniz tabanında, deniz yaşamının yüzde 95'inin yok olduğunu belirtirken; bu organizmaların ölümlerinin yiyecek için onlara bel bağlayan hayvanların da ölümüne neden olacağı konusunda da uyardı.
Greenpeace durumu "ekolojik felaket" olarak nitelendirdi ve su yüzeyinde "sarımsı köpük" olduğunu gözlemledi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF ise, kirliliğin büyük olasılıkla yüksek derecede toksik çözünür bir maddeden kaynaklandığını ileri sürdü.