Sabah Ateş Ölçümü Yapmak Yanıltıcı Olabilir!
Bilim insanları
koronavirüse yönelik araştırmalarına devam ederken ilginç bir bulguya rastladı. Buna göre, koronavirüs vakalarını tespit etmek için yapılan ateş ölçümünün sabah saatlerinde yapılması yüzde 44 yanıltıcı olabilir.
ABD'li bilim insanları sabahları yapılan ateş ölçümlerinde koronavirüs vakalarının gözden kaçabileceğine dair uyarı yaptı. ABD'deki acil servisleri ziyaret eden yaklaşık 300 bin kişiden alınan verilerin analizi sonucunda kişilerin sabah ateşinin çıkma olasılığının, öğleden sonraya kıyasla yüzde 44 daha düşük olduğu bulgusuna erişildi.
Koronavirüsün 7 aydır değişmeyen en birincil semptomu öksürük ile beraber yüksek ateş. Bu semptomlar koronavirüs vakalarının kolayca tespit edilebilmesini sağlarken; ülkelerde alınan önlemler arasında kalabalık yerlerin girişinde ateş ölçümü yapılması var.
Amerika'da yer alan
Harvard Tıp okulu tarafından yapılan araştırma kapsamında; grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar nedeniyle ABD'deki acil servisleri ziyaret eden yaklaşık 300 bin kişiden alınan on yıllık veriler incelendi. İncelenen verilere göre araştırmacılar; hastaların günün erken saatlerinde ateşinin çıkma olasılığının öğleden sonraya kıyasla yüzde 44 daha düşük olduğunu tespit etti. Çalışma grip ve soğuk algınlığına yönelik olsa da araştırmacılar benzer durumun Covid-19 gibi diğer bulaşıcı hastalıklar için de geçerli olacağını söyledi.
Çalışmanın yazarları,
“Sonuçlar, sabah yapılan ölçümlerin birçok ateşli hastalık vakasını gözden kaçırabileceğini gösteriyor. Sonuçlarımız, sabah ölçümlerinin akşamları tespit edilebilen, yüksek ateşe sahip kişilerin çoğunu (belki de yarısını) gözden kaçırarak potansiyel olarak işe ve okula gitmelerine ya da seyahat etmelerine izin verebileceği konusunda endişe uyandırıyor” ifadelerini kullandı.