Sağlık Çalışanları Risk Altında: 7 Bin Sağlık Çalışanı Hayatını Kaybetti
Koronavirüs pandemisi tüm hızıyla yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte virüs ile bizim aramızda siper olan sağlık çalışanları risk altında. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 7 bini aşkın sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan araştırma sonucunda çarpıcı rakamlar elde edildi. Buna göre dünya genelinde 7 binden fazla sağlık çalışanı hayatını kaybederken, sadece Meksika'da en az 1.320 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği doğrulandı.
Açıklanan rakamlara göre Meksika dünyada en fazla sağlık çalışanının hayatını kaybettiği ülke olurken, ikinci sırada ABD geldi. ABD'de 1.077 sağlık çalışanı, Brezilya’da 634, Güney Afrika’da 240, Hindistan’da ise 573 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini tespit edildi.
Bu Bir Skandal
Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn, açıklanan rakamlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bu rakamların bir skandal olduğunu belirten Cockburn,
“7 binin üzerinde kişinin, başkalarının hayatını kurtarmaya çalışırken ölmesi, sarsıcı boyutlarda bir krizdir. Güvenli bir iş ortamında çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu kadar yüksek sayıda kişinin nihai bedeli ödüyor olması bir skandal.” dedi.
Küresel İş Birliği Şart
9 ay geçmesine rağmen Meksika, Brezilya ve ABD gibi ülkelerde sağlık çalışanlarının hala korkunç oranda hayatını kaybettiğini belirten Cockburn;
“Sağlık çalışanlarının kendi hayatlarını tehlikeye atmadan çalışmalarını sürdürebilmesi için yeterli ölçüde koruyucu ekipmana sahip olmasını sağlamak adına küresel iş birliği şart.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Öte yandan Uluslararası Af Ötgütü 13 Temmuz'da yayınladığı raporda, 3 binin üzerinde sağlık çalışanının COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak artan vaka sayıları nedeniyle bu bilgiler güncellendi. Son verilere göre , COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının en yüksek sayılara ulaştığı ülkeler şöyle: Meksika 1,320, ABD 1,077, Birleşik Krallık 649, Brezilya 634, Rusya 631, Hindistan 573, Güney Afrika 240, İtalya 188, Peru 183, İran 164 ve
Mısır 159.