Yayınlanma: 14 Nisan 2023 16:50
Güncellenme: 21 Kasım 2024 11:03
Vücudun normal işleyişi esnasında gerçekleşen kırmızı kan hücrelerinin parçalanması anında meydana gelen sarımsı renkteki maddeye bilirubin denilir. Bilirubin maddesi karaciğer içerisinde bulunur ve normal koşullarda sindirim yoluyla vücuttan dışarıya atılması sağlanır. Karaciğerin hasar gördüğü takdirde bilirubin maddesi idrar ve kana sızabilir. İdrar değerlerinde gözlemlenen bilirubin, karaciğerde meydana gelebilecek bir hastalık durumunun belirtisi olarak görülebilmektedir. Billirubin, bilirubin nedir, bilirubin total nedir, total bilirubin nedir, bilirubin yüksekliği nedir, bilirubin direkt nedir, bilirubin yüksekliği, bilirubin düşüklüğü konuları sizler için haberimizde…
Bilirubin normal değer aralığı genel sağlık durumlarına ve yaşa göre değişkenlik gösterebilir. Normal bilirubin değer aralığı:
- Konjuge (direkt) bilirubin seviyesi: 0 ile 0.3 mg/dL
arasındadır.
- Total bilirubin seviyesi: 0.3 ile 1.9 mg/dL arasındadır.
Bilirubin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Kan ve idrar testlerinde bilirubin değer yüksekliği olabildiği gibi düşüklüğü de görülebilir. Bilirubin değerinin düşük olması endişe edilecek bir durum olarak görülmez. Bilirubin seviyesinin düşük olması ile ilgili bazı doktorlar kalp rahatsızlıkları ile ilgili olduğunu savunsa da henüz kanıtlanmamıştır. Bilirubin düşüklüğünün sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Vitamin C takviyesi almak
- Kafein maddesi çok olan içecekler tüketmek
- Etken maddeleri teofilin ve fenobarbital olan ilaçları tüketmek
Bilirubin değerinin yüksek olması sarılık olarak adlandırılan ve cilt yüzeyinde, gözün beyaz kısımlarında sararma olarak görülen duruma sebep olur. Bilirubin maddesi temel olarak karaciğer içerisinde alyuvarların yıkımı sonrasında ortaya çıkan artık maddeler olduğundan, bilirubin yüksekliği vücut içinde anormal seviyede hızlı alyuvar yıkımının olduğu manasına gelmektedir. Bilirubin maddesinin yüksek olmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Gilbert sendromu
- Safra taşı ya da pankreasta meydana gelen tıkanıklıklar
- Karaciğerde hasara sebep olabilen hastalıklar
- Kan nakli yapılan kişilerde oluşabilen alerjik reaksiyonlar
- Genetik hastalıklar
- Hemolitik anemi hastalığı
- Sarılık
- Orak hücre anemisi hastalığı
- Antibiyotik
- Safra kesesi iltihapları
- Uzun süreli açlık hali