Yayınlanma: 15 Nisan 2023 10:43
Güncellenme: 22 Kasım 2024 14:20
İnsan kanında iki çeşit kan hücresi bulunur. Bunlardan biri kanımıza da kırmızı rengini veren kırmızı kan hücreleridir. Diğeri ise beyaz kan hücreleridir. Lenfositler, kanda bulunan beyaz kan hücresi çeşididir. Kırmızı kan hücreleri sayıca beyaz kan hücrelerinden daha fazladır. Kırmızı kan hücrelerinin vücudumuza oksijen taşımakla görevlidir.
LYM (Lenfosit) Düşüklüğü
Yetişkinlerde lenfosit düşüklüğünden bahsedebilmek 1000 mikrolitrenin altında bir değer ölçülmelidir. Çocuklarda 3000’in altındaki değer lenfosit düşüklüğü olarak adlandırılır. (acibadem.com)
LYM (Lenfosit) Yüksekliği
Yetişkin bir bireyde ölçüm sonucunun 4.800 mikrolitreden fazla lenfosit ölçümü lenfosit yüksekliği anlamına gelir. Çocuklarda ise 9.500 mikrolitre üzerindeki bir değer yüksek lenfosit miktarına işaret eder. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bahsettiğimiz bu değerlerin daha yüksek ya da daha düşük olması bir sağlık sorununa işaret eder. (acibadem.com)
İnsan vücudunda bulunması gereken normal lenfosit sayısı yaşa göre değişkenlik gösterir. Yapılan testlerde ölçüm birimi mikrolitre olarak kullanılır. Yetişkin bir insanda mikrolitre başına 4.500-10.000 arasında beyaz kan hücresi vardır. Yetişkinler için normal beyaz kan hücresi aralığı toplam kan hacminin yüzde 1’i kadar olmalıdır. 2.500 mikrolitre alt sınırı belirlerken beyaz kan hücreleri için üst seviye 30.000 mikrolitrenin üstüdür. (acibadem.com)
Şimdi gelelim kandaki LYM değeri ne olmalıdır sorusunun yanıtına… Lenfosit değerlerinde bazı değişkenler bulunur. Irk, cinsiyet, alışkanlıklar bu değer üzerinde etkilidir. Yetişkin ve sağlıklı bir insanda her bir mikrolitre kanda 1000-4.800 mikrolitre arası LYM yani lenfosit değeri hücresi olmalıdır. Sağlıklı çocuklarda ise bir mikrolitre kandabu değer 3.000 – 9.500 gibi biraz daha yüksek olabilir. arasında lenfosit bulunmalıdır. (acibadem.com)
Yüksek lenfosit sayısı, immün sistemdeki bir problemin göstergesi olabilir. Bu durum, vücutta bir enfeksiyon veya inflamasyon olduğunu gösterir. Bununla birlikte, yüksek lenfosit sayısına neden olan diğer sağlık sorunları şunları içerebilir:
Enfeksiyonlar: Bulaşıcı hastalıklar, soğuk algınlığı, grip, mononükleoz vb.
Bağışıklık sistemine etki eden hastalıklar: Romatoid artrit, lupus, sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıklar.
Kanser: Lenfoma, lösemi gibi kanser çeşitleri lenfosit sayısını arttırabilir.
İlaçlar: Bazı ilaçlar, immün sistemine etki ederek lenfosit sayısını artırabilir.
Stres: Kronik stres, hormonal değişikliklere ve lenfosit sayısının artmasına neden olabilir.
Tiroid sorunları: Tiroid bezindeki anormallikler, lenfosit sayısına etki edebilir.
Güneş ışığına maruz kalma: Uzun süre güneş ışığına maruz kalma, lenfosit sayısında artışa neden olabilir.
Diğer hastalıklar: Hepatit, sarkoidoz, tüberküloz gibi diğer sağlık sorunları da lenfosit sayısını arttırabilir.