TBMM Genel Kurulunda, Mecliste grubu bulunan beş siyasi partinin ortak önergesiyle, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle sağlıkçılara yönelik şiddetin cezası yüzde 50 arttırıldı.
Uzun zamandır gündemde olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin yasal düzenleme yeni tip
koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz ayda tekrar alevlendi. Salgınla mücadelede en önde yer alan ve canı pahasına mücadele veren sağlıkçıların her fırsatta vurguladı önlemler nihayet yürürlüğe girdi.
Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yüzde 50 oranında arttırıldı. Yasa birincil derecede sağlık kuruluşu sayılan ve Kovid-19 salgını nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği eczaneleri ve eczane çalışanlarını da kapsayacak.
Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçlarda; Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.
Şiddetin gerçekleştiği sağlık kuruluşunda; faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet ilgili diğer personel tarafından verilecek.
Teklifte imzası bulunan ve eczacı kökenli olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut konuyla ilgili olarak; ““Bu, biraz toplumsal yapı için önemli, bu, demokrasi için önemli, bu, devlet yapısı adına önemli çünkü devleti devlet yapan demokrasiyi, toplumu birbirine kaynaştıran birtakım unsurlar var. Bunlar devleti ayakta tutan temellerdir. Eğitim, hukuk, güvenlik ve sağlık gibi. Bunları toplum nazarında bir güven unsuru hâline getirdiğinizde toplum yapısı daha sıkılaşır, birbirine daha fazla güven duyar. O yüzden de bu meslek alanlarının çalışanlarının itibarını yüksek tutmamız gerekiyor. Bunu da sadece onları önemsediğimiz için değil, tüm toplumu, tüm devlet yapısını önemsediğimiz noktasından gerçekleştirmemiz gerekiyor çünkü bu, bir anlamda, anayasal olarak da vatandaş hakkıdır. Vatandaşlarınızı da koruma altına almışsanız sağlığına, hukukuna, eğitimine ve güvenliğine de sahip çıkmanız lazım” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise daha önce yaptığı açıklamayla konuyla ilgili olarak milletvekillerine seslenmişti.
Koca; “Vekillerine seslenmek istiyorum. Sağlık camiası olarak uzun yıllardır süren sorunumuz var. Kamuoyu vicdanı hiçbir seferinde sineye çekmedi. Hekimlerimizin diğer birçok personelimizin uğradığı şiddet haber konusu oldu. Yasalar şiddete eğilimli kişiler için caydırıcılıktan uzak kaldı. Yüce Meclisimiz sağlıkta şiddetin önlenmesi yasa teklifiydi beklenen adımı attı. Ülkemizde de bu suçların ancak caydırıcılıkla önlenebileceği açıktır. Caydırıcı sertlikte olması Cumhurbaşkanımızın da talebidir. Sağlık çalışanlarımızın önemli bir kısmının mücadele ettiği bu günlerde yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanması mümkün değildir. Yasa tasarısı bizler içinde büyük önem taşımaktadır. Sağlık çalışanına dönük şiddet bu suçun toplum vicdanındaki karşılığı neyse o vicdanın adaletteki dengi bir ceza ile cezalandırılacaktır. Sizlerden isteğimiz bu yasa tasarısının meclisinin evet oyuyla bir an önce yasalaşmasıdır. Salgına karşı savaşta Meclisten personel için kalkan istiyoruz. Meclis oy birliğiyle bu yasayı çıkartırsa meclisimizi yürekten alkışlayacağız.” ifadelerini kullanmıştı.