Yayınlanma: 10 Temmuz 2020 14:22
Güncellenme: 23 Kasım 2024 09:15
Jandarma Genel Komutanlığı, Sakarya'da havai fişek dolu kamyonda yaşanan patlamadan sonra açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "Kimi basın yayın organları ve sosyal medyada aktarıldığı gibi, bölgede yetkili jandarmanın kanunla kendisine verilmeyen bir yetki ya da görevi yapması veya kullanması mümkün değildir" ifadeleri yer aldı.
Önceki hafta Sakarya Hendek'teki havai fişek fabrikasında yaşanan patlama üzerine 7 işçi yaşamını yitirmişti. Olayın ardından fabrikada patlamamış patlayıcıların imha edilmesi için Jandarma ekipleri patlayıcıları Hendek Taşkısığı Mahallesi'nde kamyondan çıkardığı sırada bir patlama olmuş ve 3 jandarma şehit vermiştik.
Meydana gelen olay üzerine jandarmanın ihmali bulunduğu iddiaları ortaya atılmıştı.
"Sakarya-Hendek İlçesi Taşkısığı Mahallesinde çalışan taş ocağında havai fişek fabrikasının patlayıcılarını kontrollü imha amacıyla, Hendek Belediyesine ait kamyondan patlayıcıların çıkarıldığı sırada, 09 Temmuz 2020 Perşembe günü saat 11.36 sularında patlama yaşanmış ve sonucunda 3 silah arkadaşımızı şehit vermiş, 8 silah arkadaşımız ve 1 sivil vatandaşımız yaralanmıştır. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Yaşanan olayı müteakip kimi basın yayın organları ve sosyal medya alanlarında, icra edilen çalışmanın sanki jandarmanın görevi değilmiş gibi aktarılarak birkaç ifade ve paylaşımlara rastlandı.
Olayın daha iyi anlaşılması ve kamuoyunun yanlış bilgi almaması adına konuya ilişkin açıklama ihtiyacı doğmuştur.
4536 sayılı Patlayıcı Maddelere Uygulanacak Esaslara dair kanununun yedinci maddesinde; 'Jandarma Genel Komutanlığına ait tesislerde ya da sorumluluğundaki arazi, bölge ve atış sahalarında yer alan her çeşit patlayıcı madde ve şüpheli nesnelere, Jandarma Genel Komutanlığının yetkili ekiplerince gerekli müdahale yapılır.' hükmü yer alır.
Gerçekleşen patlama sonucunda, fabrika etrafında dağılan patlayıcı maddelerin imhasının gerçekleştiği taş ocağının jandarma sorumluluk bölgesinde yer alması sebebiyle, 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat Görevleri ve Yetkileri Kanun ve Yönetmeliği uyarınca, patlayıcıların imhasına ilişkin bütün iş ve işlemlerin jandarma tarafından ifa edilmesi yukarıdaki kanun hükmünde de yer aldığı gibi kanuni bir zorunluluktur.''