Yayınlanma: 21 Mayıs 2022 18:59
Güncellenme: 15 Ocak 2025 23:22
Almanya Bochum Ruhr Üniversitesi ve Hollanda’daki Nörobilim Enstitüsü’nden araştırmacılar, sarılmanın önemi üzerine bir araştırma yaptı.
Times’tan aktarılan habere göre, 36 çift üzerinde yapılan çalışmada katılımcılar, stres duygularıyla ilişkili hormon olan kortizol düzeylerini yükseltmek için tasarlanmış bir deneye tabi tutuldu.
Yaşları 19 ile 32 arasında değişen karşı cinsten romantik çiftler olan katılımcılardan bir ellerini bir kova buzlu suda üç dakika boyunca kamerayla sessizce göz teması kurarken tutmaları istendi. Buz banyosundan 15 ve 25 dakika önce ve sonra da deneyimi ne kadar stresli bulduklarını görmek için kortizol seviyelerini test etmek amaçlı tükürüklerinden numune alındı.
Araştırmacılar deneklerini iki gruba ayırdı. Birinci grupta, buz banyosu deneyine başlamadan önce çiftlerden ayakta durma pozisyonunda birbirlerine sarılmaları ve 20 saniye boyunca kucaklayarak kalmaları istendi. İkinci grup ise sarılmadan ellerini buz banyosuna yerleştirdi.
Testten önce sarılmayan kadınlarda, stres hormonu seviyeleri 25. dakikada yüzde 37 arttı. Eşlerine sarılanlarda, seviyeler neredeyse değişmeden kaldı, sadece yüzde 1,5 arttı.
Sarılan kadınlarda, diğer gruba göre stres hormonu seviyeleri yüzde 29 daha düşük gözlemlendi.
Çalışma ise şu sonuca vardı: “Bu bulgular, kadınlarda sınavlar veya stresli görüşmeler gibi stresli sosyal durumlardan önce kısa süreli kucaklaşmaların bu durumda kortizol tepkisini azaltabileceğini gösteriyor.”
Ancak erkeklerde böyle bir etki görülmedi.
Hem sarılanlar hem de sarılmayanlar arasında kortizol seviyeleri önemli ölçüde artarken araştırmacılar, “Erkeklerin kısa süreli bir kucaklaşmanın potansiyel bir stres tamponu olarak fayda sağladığına dair hiçbir kanıt bulamadık ve sonuçlarımız bu etkinin kadınlara özgü olduğunu gösterdi” dedi.