Sebze Sanılan Ama Aslında Meyve Olan 10 Besin
Halk arasında sebze; çoğunlukla yeşil olan, pişirelek tüketilen, çoğunlukla tatlı olmayan ve bitkinin yenilebilen kısımlarına verilen isimdir.
Meyve ise bitkinin üremesi amacıyla,çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek) taşıyan bir yapıdır. Birbirlerinden ayrılan en önemli farkları meyvelerin tohum içermesi ve sebzelerin tohumdan yoksun olmalarıdır.
Ancak bazı besinlerin sebze mi meyve meyve mi olduğu sıklıkla tartışılır. Rengine, tadına ve kullanım alanına göre şekillenen bazı sebze sandığımız besinlerin aslında meyve olduğunu biliyor muydunuz?
Sizler için aşağıda sebze sanılan ama aslında meyve olan 10 besini derledik.
1- Domates
Neredeyse her yemekte kullanılan domates sebze sanılsa da aslında çiçeğin tabanında yetişir ve ayrıca bitkinin tohumlarını da içerir. Bu yüzden en sık tükettiğimiz meyvedir.
2- Dolmalık Biber
Pirinçleri haşlayarak doldurulan rengarenk dolmalık biberler aslında meyvedir.
3- Patlıcan
Mor rengi ve içine konulan her yemeği lezzetlendiren patlıcan aslında meyvedir. Bunu anlamak için bir patlıcanı ortadan kesip yakından bakıldığında etine gömülmüş birkaç minik tohum yeterli olacaktır.
4- Bezelye
Garnitür olarak tüketilen bezelye, Pisum sativum adı verilen ve bir bakla meyvesinin içine yerleştirilmiş küçük yuvarlak bir tohumdur.
5- Zeytin
Akdeniz ikliminde yetişen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.
6-Bamya
Sevmeyeni kadar hastası olanın da çok olduğu Bamya, bamya bitkisinin çekirdekli halidir. Etrafı kadifemsi bir kabukla kaplıdır ve bazı türlerinin sadece 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Bamya bitkisi aslında bir meyve olsa da mutfakta yemeklerinin yapıldığı bir sebze olarak bilinir.
7- Salatalık
Kahvaltı için vazgeçilmez lezzetlerden biri olan salatalık yeşil renginden dolayı sıklıkla sebze olarak bilinse de tamamen bir meyvedir.
8- Mısır
Mısır da zeytin gibi meyve mi? sebze mi? sorusuna tam olarak cevap veremediğimiz bir besin ancak küçük sarı taneleri mısırın meyve olması için geçerli bir etken.
9- Bal Kabağı
Dillere destan tatlısı ile sebze olarak bilinen bal kabağı, ortadan ikiye bölündüğünde karşıya çıkan çekirdeklerle aslında meyve olduğunu her defasında vurguluyor.
10- Kabak
Yeşil rengi ve sürekli pişirilerek tüketilmesi nedeniyle hakkı yenen kabak da aslında meyve ailesindendir.