Şehirler arası otobüs
seferlerine kısıtlama getirildi. Bugün saat 17.00 itibarıyla, seferler sadece valiliklerin izni ile yapılabilecek.
İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği
genelgede,
koronavirüsün fiziksel temas ve hava yolu aracılığıyla hızlı bir şekilde yayıldığı ve enfekte olan insan sayısının çok hızlı arttığını vurgulayarak, “Bu salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolu sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu sağlamaktır. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaşlarımız hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Bugün 17.00 İtibarıyla Yapılacak Seferler İçin Valilik İzni Gerekecek
81 il valiliğine gönderilen genelgede,
Sağlık Bakanlığı ve
Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak kararlar alındı. Bu kararların etkinliği arttırılarak hızla yayılan virüsün önüne geçmek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirler arası seferler ile ilgili olarak ek tedbirler alınmasının zaruri olduğu belirtilerek, şu şekilde kunuşuldu:
"Alınan ek tedbirler kapsamında; Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi 17.00'den itibaren ancak valiliklerin izni ile yapılabilecektir. Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir. İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin ve kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu'na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde 'Şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi' belgesi düzenlenecektir."
İzin Verilen Seferlerdeki Yolcular Sağlık Kontrolünden Geçecek
Seyahat İzin Kurulu’nun vali ve kaymakamın belirleyeceği kamu görevlisinin başkanlığında, emniyet temsilcisi, belediye temsilcisi, otogar sorumlusu ve ilgili meslek odası temsilcisi veya konuya ilişkin sivil toplum temsilcisinden oluşacağı ifade edildi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu kurullar otogarlarda görev yapacak, bu amaçla görevin niteliğine uygun yerlerin tahsis edilmesi sağlanacaktır. Seyahat İzin Kurulunca, şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir. Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır. Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gidilecek ildeki valiliğe bildirilecektir. Valiliklerce, illerine gelecekleri bildirilen yolcuları il girişlerinde kontrolleri gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir."
Şehir İçi Servisler Yasaklandı
İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgede şunlar da dile getiriliyor:
"Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin valiliklerince seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir. Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır. İzinsiz yolculukların önlenmesi için valiliklerce yol kontrol noktalarında gerekli tedbirler planlanacaktır. Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, valiliklerce sürekli hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır."