Ses Dalgalarıyla Yağmur Yağdırmayı Başardılar!
Çin’in Pekin kentinde yer alan Tsinghua Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ses dalgalarıyla yağmur yağdırmayı başardı.
Çin’de ses dalgalarıyla yağmur yağdırmayı başardılar. Başkentte bulunan Tsinghua Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, ses dalgalarıyla
yağmur yağdırmayı başardılar. Çalışma kapsamında bir bulut hedef alınarak düşük frekanslı ses dalgalarıyla
yağış miktarının artırılabileceği tespit edildi. Bu çalışmanın ayrıca
kuraklıkla mücadele kapsamında daha önce bulunan teknolojilerden daha çevreci olduğu kaydedildi.
Scientia Sinica Technologia tarafından yayınlanan araştırmada, bulutların ses dalgaları sayesinde hareketlendirildiği aktarılırken, ses dalgalarının hareketlendirilmesinde 50 hertz ses dalgası kullanıldığı belirtilerek, bu miktarın da insanların duyamayacağı bir ses seviyesi olduğuna dikkat çekildi.
160 Desibel Kullanıldı
Bulutları hareket ettirmek üzere gönderilen ses dalgaların seviyesinin 160 desibel olduğu, bunun da bir uçak motoru gürültüsüne sahip olduğu belirtildi.
Gönderilen ses dalgalarının yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan bulutlara ulaşabildiği aktarılırken, ses dalgalarının basınç nedeniyle 30 desibele kadar düştüğü ifade edildi.
Yağmur Damlalarının Büyümesine Neden Oluyor
Gönderilen ses dalgalarıyla birlikte bulutlarda oluşan titreşimin, bulutun içerisinde bulunan küçük parçacıkların birleşmesine neden olduğu kaydedildi. Böylece
yağmur damlalarının daha da büyüdüğünün altı çizildi.
2019 yılında Tibet Platosu’nda gerçekleştirilen çalışmalarda yağış oranının yüzde 17 oranında arttığı saptanırken, çalışmayı yapan ve sonuçlarını yazıya döken Wang Guangqian, ilerleyen zamanlarda bu teknolojinin “çok daha düşük maliyetlerle ve uzaktan kumandalı sistemlerle” kullanılabileceğine dikkat çekti.