Sıfır Atık Afiş Yarışmasında Türkiye İlk 3'te
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Adnan Kahveci Vakfı tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen ''Sıfır Atık'' temalı afiş yarışmasına 67 ülkeden 2 bin 407 kişi katıldı. Yarışmada birincilik ödülü Polonya'ya giderken Türkiye ikinci sıradaydı.
Pandemi dolayısıyla sanatsal ve sosyal etkinliklerin yapılamadığı bu dönemde
Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle düzenlenen yarışmada, aralarında akademisyenlerin, profesyonel tasarımcıların, doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin de olduğu tasarımcıların 2 bin 407 eseri rekabet etti. Açıklanan sonuçlarda ilk 5 şu şekildeydi:
- Agnieszka Doczyńska (Polonya)
- Çağdaş İnci (Türkiye)
- Mine Kıyamçiçek (Türkiye)
- Gonzalo Holtheuer (Şili)
- Ertuğrul Karahan (Türkiye)
Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan plastik atık konusu adına farkındalığın artılması amaçlanan yarışmaya 67 ülkeden katılım olmasının önemi büyük. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu tür proje ve yarışmalara önem verdiklerini ve desteklediklerini belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ve Adnan Kahveci Vakfınca düzenlenen "Sıfır Atık Uluslararası Afiş Yarışmasının da Bakanlığın desteklediği yarışmalardan biri olduğunu ifade etti.
[caption id="attachment_21482" align="alignnone" width="359"]
2. Çağdaş İnci (Türkiye)[/caption]
Yavuz, şunları aktardı:
"Sıfır Atık Uluslararası Afiş Yarışması'nın değerli jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda, içerisinde Türk tasarımcıların eserlerinin de bulunduğu, ödül alan ve sergilenmeye layık eserler belirlendi. Yarışmaya katılan tüm tasarımcılarımızı, çevreye, çevrenin korunmasına ve Sıfır Atık Projesi'ne yaptıkları katkıdan dolayı şahsım ve Bakanlığımız adına tebrik ediyorum. Tasarımcıların ortaya koydukları eserler ile açılacak sergiler, bu sergileri izleyenler, eserlerden oluşturulacak katalogların dağıtılması ve incelenmesi, bunların eğitimlerde kullanılması da yarışma sonrasında projenin sürdürülebilirliğini, etkisini ve değerini artıracağına inanıyorum. Hepsine başarılar diliyorum."
[caption id="attachment_21483" align="alignnone" width="358"]
3. Mine Kıyamçiçek (Türkiye)[/caption]
Eseler dijital ortamda sergilenecek. Ayrıca yarışmanın ilk 100'e giren afişlerinden oluşan serginin büyük şehirlerde ve yurt dışında açılarak, "sıfır atık" konusunda farkındalık sağlanılması hedefleniyor.
Sergilenen ilk 100 afiş tasarımından bir ürün kataloğu oluşturulacak, ilgili kurumlara ve kütüphanelere gönderilecek.
İlgiler afişler,
"https://posterland.org/" adresinden inceleyebilecekler.