Dünya Sağlık Örgütü: "Sigara içenlerin Kovid-19'a yakalanma riski daha yüksek."
DSÖ tarafından resmi web sitesinde yapılan açıklamaya göre, sigara kullanıcılarının yeni tip
koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riski daha yüksek.
Yapılan açıklamada, sigara içen kişilerin bu eylemi gerçekleştirmek için parmaklarıyla dudaklarını temas ettirdikleri, bunun da virüsün elden ağıza geçme ihtimalini arttırdığı belirtildi. Ayrıca solunum yolları hastalığı olan Kovid-19’a yakalanılması durumda yıllardır süre gelen sigara alışkanlığı sonucunda azalmış akciğer kapasitesinin kişiyi riskli gruba dahil ettiği vurgusu da yapıldı.
Türkiye’de Sigarayı Bırakma Hattına Yapılan Başvurular Artış Gösterdi
2019’un aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve geçen kısa süre içerisinde tüm dünyanın problemi haline gelen yeni tip koronavirüsün etkileri ülkemizde de görülmeye devam ediliyor.
İlk resmi vakanın 10 Mart tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulmasının üzerinden bugün tam 1 ay geçti. Geçen bu sürede alışkanlıklarımız hatta tüm hayatımız farklılaştı. Sosyal izolasyon, karantina, güvenli mesafe gibi birçok yeni kavrama aşina olduk ve birçoğumuz bu kavramları hayatımızın bir parçası haline getirdik. Bazı açık hava alanlarının ve hizmet yerlerinin kapatılması; 20 yaş altı ve 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı getirilmesi gibi bir dizi önlem alındı. Tüm bunlarla birlikte vatandaşlar hastalık hakkında bilinçlendi. Kronik hastalığı olan ve/veya ileri yaşlarda olan kişilerin risk grubu olduğu sağlık otoritelerince her fırsatta vurgulandı. Özellikle KOAH, astım gibi solunum yolu rahatsızlığı bulunan kişilerin dikkat etmesi gerektiği dile getirildi.
Yaşanan tüm bu gelişmeler neticesinde ise Türkiye’de sigarayı bırakma hatlarına yapılan başvurular ani bir yükselişe geçti.
Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk günde 500-600 kişinin Yeşilay çağrı merkezini arayarak bu konuda yardım talep ettiğini dile getirdi.
Öztürk konuyla ilgili olarak;
“Bu konuda telefon hattımıza gelen başvuruların önemli bir kısmı sigarayla ilgili olmaya başladı. Yani bizim aslında uyuşturucu madde teknoloji bağımlılığı, alkol, kumar gibi diğer alanlarda da çalışmalarımız var. Bütün baktığımızda sigara ile ilgili bize çok azdı normalde ama koronavirüs olayından sonra, bizim de sahaya çıkıp Yeşilay’ın mesajlarını vermemizden sonra şu anda neredeyse yüzde 90’nın üzerinde insanımız sigara ile ilgili bize başvuruyor ve bizden destek istiyorlar, kendilerine sigarayı bırakma konusunda psikososyal destek vermemizi istiyorlar. Bizim çağrı merkezimize şu anda her gün neredeyse 500-600’ün üzerinde telefon geliyor. Biz bunların daha da artacağını biliyoruz. Bunlara yönelik de şu anda altyapı çalışmamızı bitirdik. Birkaç gün içerisinde bu telefonların hepsine teker teker sağlıklı bir şekilde dönüp hizmet vermeye başlayacağız.” İfadelerini kullandı.