Şişkinliği Önlemenin 15 Yolu!
Zayıf insanlar bile genellikle vücudun merkezindeki yağ birikimlerinden veya şişkin bir mideden şikayet edebilir. Bunun en yaygın nedeni gazdır. Şişkinliği önlemenin 15 ipucu ile uzun vadede bu sorunun önüne geçebilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
1- Yeterli su tüketimi
Yeterli miktarda ve düzenli olarak su içmek, sindirim sistemini ciddi ölçüde düzenleyerek rahatlamanızı sağlar. Su içmeye alışan herkes, şişkinliği önleme konusunda ilk ve en önemli adımı atmış olur.
2- Yeşil çay
Yeşil çay gerçekten çok yönlüdür: Bağırsak florasını desteklemek için, grip, yüksek tansiyon, diş çürüğü ve ağız kokusuna karşı kullanılır. Mide üzerindeki sakinleştirici etkisi ve şişkin midenin engellenmesi, yeşil çayın olumlu yan etkileridir. Yeşil çay, mide ve bağırsaklardaki yağların emilimini azaltırken, içerdiği acı maddeler de şeker isteğini azaltarak kilo vermenize yardımcı olur.
3- Baharatlar ve çaylar
Diğer çaylar veya baharatlar da şişkinliği önler: Zencefil, nane ve papatya şişkinliği önlemek için düzenli olarak kullanılabilir. Zencefil, bağırsak kaslarını gevşetir. Nane, antispazmodik bir etkiye sahip olan uçucu yağ mentolüne sahiptir. Papatya da doğal olarak hırpalanmış mideyi rahatlatır.
4- Ananas
Ananas, beslenme uzmanları tarafından boşuna diyet meyvesi olarak adlandırılmaz. Nispeten yüksek miktarda şekere sahip olmasına rağmen içerdiği bromelain enzimi sayesinde meyveyi saflaştırır ve detoksifiye eder. Ananas, yağ yakımını tetikler ve sindirime iyi gelir.
5- Akşamları sadece proteinler ve sebzeler
Karbonhidratların kan şekeri seviyesi üzerinde büyük bir etkisi vardır ve organizmamızı çok fazla insülin salmaya zorlar. Bu insülin salınımı, yağ yakımının engellenmesi sonucunu doğurur. Özellikle akşamları protein açısından zengin yiyecekler ve sebzeler yersek, düz bir karın elde etme şansımız vardır. Yumurta, yağsız et, balık ve peynir uyku sırasında yağ yakımını destekler.
6- Potasyum yönünden zengin besinler
Potasyum eksikliği, gazlı midenin nedeni olabilir. Patates, ıspanak ve hurma potasyum ihtiyacını kontrol altında tutar ve düz bir karın sağlayabilir.
7- Probiyotik yoğurtlar
Probiyotikler ilaçlarda ve yiyeceklerde kullanılmaktadır. Bağırsakları yatıştırır ve şişkinliğe karşı koyarlar. Probiyotik yoğurtlar ve içecekler bu nedenle hiçbir menüde eksik olmamalıdır.
8- Çoklu doymamış yağ asitleri
Zeytinlerde, kuruyemişlerde ve avokadoda çok miktarda doymuş yağ asitleri bulunur ve yağ yakımını teşvik eder. Yağa karşı yağ ile savaşmak ilk başta garip geliyor olabilir. Ancak araştırmalar, bu değerli yiyeceklerin yüksek besin yoğunluğu olduğunu ve yiyeceklerimize değer kattıklarını gösteriyor.
9- Doğru karbonhidratlar
Makarna ve mısır ekmeği ile düz karın: Makarna, ekmek ve pilav seçerseniz, lütfen tam tahıl çeşidini tercih edin. Bunlar, bizi daha uzun süre tok tutar ve diğer şeylerin yanı sıra bağırsak sağlığımız üzerinde olumlu etkisi olan birçok sağlıklı besin sağlar.
10- Daha az tuz
Daha azı daha fazladır: Aşırı sodyum alımı vücutta su tutulmasına ve tokluk hissine neden olur. Bu nedenle yemeğinize daha az tuz eklemeye ve yanında mutlaka taze otlar tüketmeye dikkat edin.
11- Düzenli ama küçük porsiyonlarda yiyin
Aralardaki yeme krizlerini önlemek için düzenli olarak küçük porsiyonlar almak daha iyidir. Bu, kan şekeri seviyesinin yavaş yükselmesini ve düzenli olmasını sağlar.
12- Uyku düzeni
Yetersiz uyku strese ve vücudumuzun kortizol hormonu salgılamasına neden olur. Bu da kan şekeri düzeylerini artırarak yağ yakımını engeller. Yani yeterince ve iyi uyursanız düz bir karna sahip olabilirsiniz.
13- Şekerden kaçının
Basit sofra şekeri herhangi bir besin sağlamaz. Ancak çok fazla "boş" kalori içerir. Düz bir karna sahip olmak için tatlılardan kaçınmalıyız. Hurma, muz ve elma gibi meyveler tatlı isteğimizi gidermek için idealdir. Ayrıca, bol miktarda vitamin ve mineral sağlar.
14- Hazır yemeklerden kaçının
Hazır yemekler; şeker, yapay katkı maddeleri ve stresle bağırsak sorunlarına yol açabilecek tat arttırıcılarla doludur. Şişkinlik ve gaz hissi kaçınılmazdır. Bu nedenle, hazır yemekler yerine, sağlıklı ve taze malzemelerle kendi yemeğinizi pişirin.
15- Kızarmış yiyeceklerden kaçının
Yağ kendiliğinden kötü değildir, ancak özellikle kızarmış yiyecekler gaza neden olan ve vücudumuzun göbek yağını depolamasını sağlayan birçok “kötü” yağ içerir. Bu nedenle kızarmış yiyecekleri daha sağlıklı alternatiflerle değiştirmeniz önemlidir.
Bunu da inceleyebilirsiniz: Sistit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?