Yayınlanma: 22 Mart 2023 20:38
Güncellenme: 18 Ocak 2025 14:20
Teravih kelimesi rahatlamak, dinlendirmek anlamına tervîha kelimesinin çoğuludur. Müslümanların mübarek ayı Ramazan'da kılınan nafile bir namazına da verilen isimdir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in kıldırdığı bu namazı kılmak sünnettir. Teravih kadınların ve erkeklerin cemaatle birlikte camide veya evde tek başına kılabildiği teravih namazı sünnettir. Fakat cemaatle kılınması makbuldür. Sadece Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınması gerekir.
İlk teravih ve ilk sahur 22 Mart 2023 ve ilk iftar 23 Mart 2023 tarihinde eda edilecek. İlk iftar saat İstanbul için saat 19:26'da ezan okunacak.
Pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır. Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınmaktadır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz bu konuda aşağıdaki sözleri buyurmuştur:
“Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759). Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.
Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygun olacaktır.