Teşrik Tekbiri Nasıl Yapılır? Kurban Bayramı ile İlişkisi Nedir?
Kurban Bayramı yaklaşırken teşrik tekbiri nedir ve nasıl yapılır sorusu gündeme geldi. Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayram olan Kurban Bayramı’nda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Arefe ve bayram günlerinde gerçekleştirdiği teşrik tekbirine dair soruları yazımızda derledik.
Kurban Bayramı'nda ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire teşrik tekbiri denilmektedir.
Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır. (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).
Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).
Teşrik Tekbiri Ne Zaman Başlar ve Neler Söylenir?
Arefe günü sabah namazı ile başlayan teşrik tekbiri bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz namazlarının ardından okunur. İkindi namazı da dahil olmak üzere toplamda 23 vakit okunmuş olur. "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" şeklinde söylenir.