Tıbbi atıklara ilişkin genelge yayınlandı. Genelgeye göre koronavirüs nedeniyle kullanımı artan tek kullanımlık
maske ve eldiven atıkları, ev ve iş yerlerinde en az 72 saat bekletildikten sonra evsel atık olarak belediyelere teslim edilecek.
Ölümcül koronavirüsün Türkiye’ye sıçramasının ardından eldiven ve maske gibi hijyen malzemelerinin kullanımında büyük artış yaşandı.
Virüs nedeniyle kullanıldıktan sonra etrafta bulunması büyük risk taşıyan eldiven ve maske atıklarına ilişkin genelge
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlandı. Hijyen malzeme yönetimine ilişkin hazırlanan genelge, bakanlıklara ve 81 valiliğe gönderildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,
"Maske ve eldiven atıkları, kurum ve işletmelerin giriş çıkışları ile ortak kullanım alanlarında biriktirilecek. Ev ve iş yerlerindeki maske ve eldiven atıkları en az 72 saat bekletildikten sonra evsel atık olarak belediyeye teslim edilecek" diye konuştu.
Bakan Kurum, açıklamasının devamında
"Sağlık kuruluşlarının karantina bölümlerindeki atıklar 'tıbbi atık' olarak yönetilecek ve diğer atıklar ile karıştırılmaması sağlanacak" ifadelerine yer verdi.
“Atıkların da Bertarafında 72 Saat Kuralı”
Yayınlanan
genelgeye ilişkin açıklamayı
Twitter hesabı üzerinden yapan Kurum, yaptığı paylaşımla şunları dile getirdi:
''Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının bertarafına yönelik farklı ülkelerdeki uygulamaları da inceleyerek yeni tedbirler aldık. Bu atıkların bertarafında ‘72 saat’ kuralı getiriyoruz''
Belediyelere teslim edilecek olan atıklar, atık toplama saatinden kısa bir süre önce çıkarılacak. Belediyeler tarafından tek kullanımlık maske ve eldiven ve diğer kişisel hijyen atıklarının teslimi belediyelerce yapılacak duyurularla gerçekleştirilecek.
Atıkları biriktirme ve teslim sürecinin ardından hijyen sağlanacak, bu malzemelerin başka amaçlar doğrultusunda kullanılmasına izin verilmeyecek. Belediyeler tarafından teslim alınacak atıkların, dökülmesi veya sızıntı suyuna karşın önlemler alınacak. Aksi durumla karşılaşıldığında kirlenen yüzeyler temizlenecek.
Belediye tarafınca toplanan bu atıklar, elle temas edilmeden düzenli depolama veya yakmaya gönderilecek.
Atıkların Toplanmasında Görev Alacak Personele İlişkin Açıklama
Atıkların toplanması için görevlendirilen personeller, toplama sürecinde maske ve eldiven gibi koruyucu malzemeler kullanacak. Görevlendirilen personelin atıkla her türlü temasını engellemek amacıyla, toplama ve taşıma işlemleri süresince özel iş kıyafeti giyecek.
81 il valiliğine gönderilen genelgede ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Görevli personelin yanında yeterli miktarda dezenfektan bulundurmasına ve gerek kullanılan ekipmanların gerekse de kişisel malzemelerinin dezenfektan ile hijyeninin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Ülkemizde yürütülen Kovid-19 salgını ile mücadelede etkinliğin korunarak başarıya ulaşılması sürecinde atıklardan kaynaklanabilecek olası risklerin önüne geçmek adına pandemi dönemi boyunca yukarıda zikredilen hususlarda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir."