Trigliseridler kan da bulunan yağ türleridir. Uzun süre açlık durumlarında, fazla efor sarf edildiğinde vücutta depolanan bu yağlar enerji için kullanılır. Trigliserid nasıl düşer? Şeker tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, lifli besinler tüketmek, doymamış yağ tüketimini arttırmak kanda trigliserid seviyesini dengeler. Trigliserid ile merak edilenleri sizler için derledik...
Trigliserid Nedir?
Trigliserid ne demek? Trigliserid, kanda bulunan bir lipiddir. Besinlerden alınan yağlar trigliserid olarak depolanır. Bu depolar abidos dokusu denilen yağ dokularında yer alır. Fiziksel aktivite sırasında, öğün aralarında, uzun süre açlıklarda ve hormon üretimi sırasında trigliserid kullanılır. Kan testlerinde kolesterol, tansiyon gib değerlere bakılırken trigliserid değerleri ölçülebilir.
Trigliserid Yüksekliği Nedir?
Kan içinde trigliserid oranının fazla bulunması yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Trigliserid seviyesinin 200 mg/dL'nin üzerinde çıkması hipertrigliseridemi olarak adlandırılır. Hipertrigliseridemi, damar sertleşmesine neden olmaktadır. Damar sertleşmesi ise kalp hastalıklarına, felç, kalp krizi, pankreas enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Düzensiz beslenme, aşırı kilo, sigara ve alkol kullanımı, tip2 diyabet, aile öyküsünde yüksek trigliserid, karaciğer ve böbrek hastalıkları trigliserid seviyesini yükseltmektedir. Trigliserid değerinin düşürmek için tam tahıllı besinler, zeytinyağı, kanola yağı, avokado yağı, fındık yağı, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve ton balığı, somon, sardalya, alabalığı, ringa, uskumru gibi deniz ürünleri ile beslenilmesi sağlıklı olacaktır.
Kanda trigliserid seviyesinin yüksekliği baş ağrısı, halsizlik, diz ve dirseklerde nodül oluşumu ve pankreatit gibi belirtiler göstermesi mümkündür.
Trigliserid seviyesinin 50 mg/dL altında olduğu durumlarda bir düşüklükten söz edilebilir. Trigliserid düşüklüğü genelde bir soruna eşlik etmez. Hipertiroididen, gıda yetmezlikleri, sindirim sistemi rahatsızlıklarından dolayı trigliserid düşüklüğüne neden olabilmektedir. Cilt kuruluğu, üşüme, uyuşukluk, saçların kırılması, kas kütlesi kaybı, bağışıklık sistemi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
https://twitter.com/MedikalAkademi/status/1137146732192698375?s=20&t=tLtgkuXo8nTJzyMx11geug
İçeriğimizde trigliserid, trigliserid nedir, trigliserid yüksekliği, kanda trigliserid, kanda trigliserid nedir, trigliserid yüksekliği neden olur, trigliserid yüksekliği nedir, trigliserid ne demek, trigliserid neden yükselir adlı sorulara cevap bulabilirsiniz.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!