Trump ve Xi Jinping'in Maskeli “Ölüm Öpücü”
Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçışını önlemek amacıyla Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki Berlin Duvarı, 1989 yılında yıkıldı. İnsanlık tarihinde neden olduğu kayıpların unutulmaması için ise duvarın bir kısmının korunmasına karar verildi. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların eserlerini sergilediği duvar Doğu Yakası Galerisi adını alarak adeta Almanya’nın uluslararası özgürlük anıtı oldu.
Orijinal “Ölüm Öpücüğü” ve hikayesi
Grafitti, iki liderin gerçekten birbirini öptüğü bir fotoğrafın uyarlaması. Siyasetçilerin tutkuyla öpüşmesi ise aslında komünist hükümetler arasında yaygın olan birbirini kutlama şekli. Fotoğrafta yer alan siyasetçilerden biri 1971 yılından duvarın yıkılışına kadar Doğu Almanya’yı yöneten Erich Honecker diğeri ise 1964’ten 1982’ye kadar Sovyet Birliğini yöneten Leonid Brezhnev. Fotoğraf ise Doğu Almanya’nın kuruluşunun 30. yıl kutlamalarından bir kare.
“Tanrım, bana bu ölümcül aşktan sağ çıkmam için yardım et”
Duvarın yıkılışına en çok karşı çıkan iki lidere dair yapılan gönderme; “Mein gott, hilf mir diese tödliche liebe zu überleben” Türkçe’si “Tanrım, bana bu ölümcül aşktan sağ çıkmam için yardım et” yazısı ise esere önem kazandıran asıl unsur.
Trump ve Xi Jinping'in Ölüm Öpücüğü
Batı tarafından utanç duvarı olarak anılan orijinal adı ise ‘Berliner Mauer’ olan duvarın en ikonik eseri, “ölüm öpücüğü” isimli grafitti çalışması, Çin ve ABD arasındaki koronavirüs çekişmesini anlatmak amacıyla yeniden yorumlandı.
Agresif siyaseti ile tanınan ABD lideri Trump,
koronavirüs salgının Çin’de ortaya çıkması nedeniyle, Çin’e yönelik zaman zaman garip denebilecek açıklamalarıyla dünya basınını meşgul etmeye devam ediyor. Dolayısıyla, koronavirüsü ‘Çin Virüsü’ olarak tanımlayarak düşmanlığa neden olan Trump ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping arasındaki gerginlik her geçen gün artıyor.