TÜİK İstatistiklerle Kadın Araştırmasının Sonuçlarını Yayınladı
TÜİK, Türkiye'deki kadınlarla ilgili önemli veriler sunan 'İstatistiklerle Kadın' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre kadınlar yaşam süresi olarak erkeklere göre avantajlı olsa da sağlıklı yaşam, eğitim ve istihdam gibi konularda geri kalıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistiklerle Kadın isimli araştırmasının sonuçlarını
yayınladı. Verilere göre kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşıyor. Ancak kadınlar sağlıklı yaşam, eğitim, istihdam edilme ve meslek hayatına devam etme gibi konularda daha dezavantajlı durumda.
TÜİK'in verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor. Bu orana göre ülkemizde kadın nüfusu 41 milyon 698 bin 377. Kadınlarda beklenen yaşam süresi 81,3 yılken erkeklerde ise 75,9 yıl. Ancak kadınlar hayatlarının 55,4 yılı sağlıklı bir şekilde geçirirken erkeklerde bu süre 59,1 yıl.
Verilere göre kadınların yüzde 85,7'si en az bir eğitim kademesini tamamlarken erkeklerde bu oran yüzde 96,4. 25 yaş ve üzerinde olup en az üniversiteyi tamamlamış olan kadınların oranı yüzde 18,5 olurken, erkeklerin ise yüzde 23,1'i aynı kategoride yer alıyor.
Araştırma sonuçlarına göre kadın ve erkekler arasında mesleklere devam etme konusunda neredeyse bir uçurum var. Benzer bir durum istihdam konusunda da karşımıza çıkıyor. Buna göre Türkiye'de 15 yaş ve üzeri olan vatandaşların yüzde 45,7'si istihdam edilmiş durumdayken bunların yalnızca yüzde 28,7'si kadınlardan oluşuyor. Erkeklerin istihdam oranı ise yüzde 63,1. Öte yandan, kadınların mesleki yaşamlarına devam süresi 2019 yılı itibarıyla 19,1 yıl, erkeklerinki ise 39 yıl olarak açıklandı.
Araştırmaya göre kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor. Gece saatlerinde yolsa yalnız yürüyen kadınların neredeyse 3 kadından biri kendini güvende hissetmiyor.